Uvisshet om europeisk Uber-lov

Siden 2021 har EU jobbet for å regulere arbeidsforholdene til de 26 millioner arbeiderne som får oppdrag via digitale plattformer som Uber og Foodora. Mens EU-parlamentet vil omklassifisere dem til arbeidstakere, stritter mange EU-land imot.

februar 2024
Deliveroo-bud protesterer i Paris 7. august 2019 mot en annonsert endring i betalingen. De forverrede arbeidsbetingelsene har gjort at budene stadig oftere er papirløse innvandrere som er avhengige av jobben for å overleve og dermed mindre tilbøyelige til å protestere. Foto: Foto: Christophe Petit Tesson, EPA / NTB.

Morgenen 22. desember slo et lyn ned i det vanligvis så stille møtet til EU-rådet i Brussel. De skulle ratifisere Plattformdirektivet, EU-direktivet om arbeidsvilkårene til de 26 millioner arbeiderne i unionen som får oppdrag via digitale plattformer. Ratifiseringen skulle være en ren formalitet, siden EU-parlamentet, EU-kommisjonen og medlemslandene var kommet til enighet om det ni dager tidligere.

Så snart direktivet var formelt vedtatt i januar, skulle det gi 5,5 millioner Uber-sjåfører, eller Deliveroo- og Foodora-bud, i Europa status som arbeidstakere og dermed rettigheter som helseforsikring og arbeidsledighetstrygd, hvis lønns- og underordningsforhold eller andre forhold tilsa det. Men Frankrike torpederte brått og uventet direktivforslaget – med støtte fra et dusin andre land – fordi det ifølge den franske regjeringens syn lå for langt unna kravene til de digitale plattformene. (…)

Denne saken er forbeholdt våre abonnenter. Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal