Hvordan havnet Frankrike her?

President Emmanuel Macrons utskrivning av nyvalg er en velkjent taktikk i Frankrike: å skremme velgerne med ytre høyre for å sikre gjenvalg. Men denne gang kan det bli skjebnesvangert, for etter femti år er Rassemblement national i ferd med å bli landets største parti.

Marine Le Pen under en valgkamptale 2. juni. Etter suksessen i EU-valget 9. juni forbereder Rassemblement national seg på en ny suksess i parlamentsvalget 7. juli. Foto: Stephane De Sakutin, AFP / NTB.

Hvordan har Rassemblement national (RN) havnet i sentrum for en fransk politikk som er i full oppløsning? Etter at RN fikk dobbelt så mange stemmer i EU-valget 9. juni som hans eget parti, Renaissance, bestemte president Emmanuel Macron seg for å oppløse parlamentet og utskrive nyvalg. Beslutningen er ikke bare en bekreftelse på at det ekstreme sentrum har feilet i sin overbevisning om at et land kan styres på samme måte som en bank. Det er heller ikke bare et nederlag for den impulsive og arrogante Macron, som framstilte seg som et bolverk mot ytre høyre, før han åpnet maktens dører for dem: «Hvis vi vinner, vil de kollapse neste dag. Uten tvil», hevdet han under valgkampen i mars 2017.

For Macrons impulsive beslutning markerer slutten på en lang periode med hykleri, der regjeringene som har styrt Frankrike siden ytre høyre begynte å få betydelig oppslutning, har fordømt virkningene, men fremmet årsakene. Denne perioden begynte da partiet som den gang het Front national (FN), fikk sitt første gjennombrudd i lokalvalget i 1983. På denne tiden underkastet sosialistregjeringen seg påbudene fra EU og forlot partiprogrammets løfte om å «bryte med kapitalismen». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal