En jemenittisk kriger fra de regjeringsvennlige styrkene i den houthi-kontrollerte havnebyen Hodeida ved Rødehavet, 15. desember 2018. Innbyggerne frykter at våpenhvilen FN har framforhandlet i det som har vært en sentral front, skal kollapse. Foto: AFP / NTB SCANPIX.

Kronglete ferd mot fred i Jemen

Forhandlingene mellom regjeringen og houthi-opprørerne gir utsikt til en endelig løsning på konflikten som snart går inn i sitt femte år. Men dialogen vil ikke lykkes om ikke lokale aktører, Saudi-Arabia og Iran offisielt slutter seg til.

Mediene og diplomatene virket lenge uinteresserte i krigen i Jemen. Det har endret seg etter hvert som den humanitære krisen har blitt stadig verre og situasjonen på slagmarken enda mer fastlåst. I tillegg har drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober endret det internasjonale fokuset.

Presset har økt mot Saudi-Arabia som leder den regionale koalisjonen som siden mars 2015 har hatt som mål å gjeninnsette president Abd Rabbuh Mansur Hadi etter at houthi-opprørerne styrtet ham to måneder tidligere. FN kritiserer nå krigsforbrytelsene[ref]«Yemen: United Nations Experts point to possible war crimes by parties to the conflict», rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter, Genève, 28. august 2018.[/ref] i den fastlåste situasjonen på bakken,[ref]Se Laurent Bonnefoy, Le Yémen. De l’Arabie heureuse à la guerre, Fayard, Paris, 2017.[/ref] og kronprins Mohammed bin Salman («MBS») har mistet mye av sin troverdighet. Forsøket hans på å framstå som en modernisator – med hjelp fra store PR-byråer som franske Publicis og amerikanske Glover Park (grunnlagt av ledere fra Demokratene i USA) – har mislykkes.[ref]Se Florence Beaugé, «Kvinnefrigjøring ovenfra», Le Monde diplomatique, juni 2018.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Uigurenes umulige skjebne

Neste sak

Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Andre saker om Jemen

Default thumbnail

Jemens skjulte krig

Nærmere to tiår etter gjenforeningen har det vokst fram en frigjøringsbevegelse i

0 kr 0