En jemenittisk kriger fra de regjeringsvennlige styrkene i den houthi-kontrollerte havnebyen Hodeida ved Rødehavet, 15. desember 2018. Innbyggerne frykter at våpenhvilen FN har framforhandlet i det som har vært en sentral front, skal kollapse. Foto: AFP / NTB SCANPIX.

Kronglete ferd mot fred i Jemen

Forhandlingene mellom regjeringen og houthi-opprørerne gir utsikt til en endelig løsning på konflikten som snart går inn i sitt femte år. Men dialogen vil ikke lykkes om ikke lokale aktører, Saudi-Arabia og Iran offisielt slutter seg til.

Mediene og diplomatene virket lenge uinteresserte i krigen i Jemen. Det har endret seg etter hvert som den humanitære krisen har blitt stadig verre og situasjonen på slagmarken enda mer fastlåst. I tillegg har drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober endret det internasjonale fokuset.

Presset har økt mot Saudi-Arabia som leder den regionale koalisjonen som siden mars 2015 har hatt som mål å gjeninnsette president Abd Rabbuh Mansur Hadi etter at houthi-opprørerne styrtet ham to måneder tidligere. FN kritiserer nå krigsforbrytelsene[ref]«Yemen: United Nations Experts point to possible war crimes by parties to the conflict», rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter, Genève, 28. august 2018.[/ref] i den fastlåste situasjonen på bakken,[ref]Se Laurent Bonnefoy, Le Yémen. De l’Arabie heureuse à la guerre, Fayard, Paris, 2017.[/ref] og kronprins Mohammed bin Salman («MBS») har mistet mye av sin troverdighet. Forsøket hans på å framstå som en modernisator – med hjelp fra store PR-byråer som franske Publicis og amerikanske Glover Park (grunnlagt av ledere fra Demokratene i USA) – har mislykkes.[ref]Se Florence Beaugé, «Kvinnefrigjøring ovenfra», Le Monde diplomatique, juni 2018.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Uigurenes umulige skjebne

Neste sak

Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Andre saker om Jemen

Default thumbnail

Jemens skjulte krig

Nærmere to tiår etter gjenforeningen har det vokst fram en frigjøringsbevegelse i

0 kr 0