En jemenittisk gutt betrakter ødeleggelsene etter et nylig bombeangrep i den houthi-beleirede byen Taiz 3. februar 2016. Foto: AHMAD AL-BASHA, AFP / Ntb scanpix
/

Saudisk blindspor i Jemen

Saudi-Arabia møter stadig nye nederlag i Midtøsten, hvor kongedømmet anklages for å støtte jihadister både ideologisk og militært. Men verst av alt er den nådeløse krigen landet fører i Jemen.

Siden september 2014 har det pågått en grusom krig i Jemen. Det dreier seg vel så mye om en regional konflikt som en borgerkrig. I Vesten kalles den ofte en skjult eller glemt konflikt, fordi den ikke direkte rammer stormaktenes interesser eller oppfyller massemedienes nyhetskriterier. Krigen har skapt en humanitær krise med den største kolera-epidemien noensinne (600 000 tilfeller siden mars i år, ifølge Røde Kors), og 70 prosent av landets 30 millioner innbyggere er truet av hungersnød. Likevel synes få å bry seg om den.

De store menneskelige tapene, med over 10 000 drepte i januar ifølge FN, hvorav halvparten sivile, har ikke ført til noe press på partene om å stanse kampene i krigen som blir holdt i live av regionale aktører.[ref] Helen Lackner, Yemen in Crisis. Autocracy, Neo-Liberalism and the Disintegration of a State, Saqi, London, 2017. Se også «Et år med meningsløs krig», Le Monde diplomatique, mars 2016.[/ref] Den saudi-ledede koalisjonen støtter salafistiske lokale militser, separatistbevegelsen i sør og presidenten som de fleste landene anerkjenner, Abd Rabbo Mansur Hadi. Disse kriger mot houthi-opprørere alliert med tilhengerne til den tidligere presidenten Ali Abdallah Saleh. Helt fra begynnelsen har partene brydd seg lite om internasjonale konvensjoner, sivile liv, infrastruktur og kulturarv. De har også hindret arbeidet til humanitære organisasjoner og journalister. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Saudiske misforståelser

Default thumbnail
Neste sak

Putinparanoia

Andre saker om Jemen

Default thumbnail

Jemens skjulte krig

Nærmere to tiår etter gjenforeningen har det vokst fram en frigjøringsbevegelse i

0 kr 0