Middelveiens mann

Professor i internasjonal politikk, Adam Roberts, var nettopp i Oslo og holdt tre svært engelske forelesninger om verdenssituasjonen. På tross av Irak-krisens diplomatiske rystelser, ga han et velbegrunnet forsvar for folkerettens og hele den liberale visjons fortsatte funksjon i internasjonal politikk.

mai 2003

Den engelske skole. Om kultur betyr noe som helst, må det være at det finnes en klart definert måte å være i verden på, en karakteristisk tilgang til problemer, en spesiell stil.

Hva England angår, har vi et sett med nøkkelord som angivelig angir hva den engelske stilen dreier seg om: common sense, fairness, understatement osv. Innen akademia finner man angivelig denne stilen igjen i empirismen, i tanker om at «watching and wondering» er den beste måten å samle inn data på. Innen politikken dreier det seg om å finne «the golden mean», den aristoteliske middelvei mellom angivelige ekstremer. Kulturer får sin kropp fra mennesker, og man må derfor gå ut fra at det må ha vært og må være mennesker som går omkring og gir inntrykk av å kroppsliggjøre alt dette. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal