Fanget i Irak

«Et opprør kan ledes av 2 prosent aktive og 98 passive sympatisører.» T.E. Lawrence

I boken Kort tid igjen,[1] en av de beste romanene som er skrevet om Vietnam, forteller Gustav Hasford om unge mennesker som engasjerer seg i «US Marines», forandrer seg til å bli grusomme krigere, for til slutt å vikles inn i en kaotisk konflikt som de på ingen måte har forutsetninger for å hanskes med. De er ikke blitt opplært til å kjempe mot en usynlig fiende som ikke opererer med noen entydig forsvars- eller angrepstaktikk, men i stedet beveger seg som dødelig gass.

Irak er ikke Vietnam. Men i løpet av denne «dystre Ramadan» er rollene allerede snudd på hodet: Angriperne er drevet på defensiven, og den amerikanske hæren prioriterer nå å beskytte seg selv mot en stadig dristigere opposisjon. Tallene taler sitt tydelige språk: 10 angrep mot okkupantene i juli, 35 i dag og ca. 10 drepte amerikanere hver uke. I tillegg kommer de dødelige attentatene mot britiske, italienske, polske og spanske styrker. Det hele er i ferd med å bli et mareritt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Eksplosjon i Bolivia

Default thumbnail
Neste sak

Ebadi balanserer på knivseggen

Andre saker om Leder

Med en gang

Mye tyder på at koronakrisen, som finanskrisen i 2008, vil tjene de rike og mektige, mens

Monstrene

For snart tretti år siden sa Fredric Jameson at det er lettere å forestille seg verdens

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen»

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.