Ideer er også våpen

Spørsmålet er ikke hvorfor den globale økonomien er uunngåelig, men hvorfor nesten alle er enige om at den er det, skriver subcommandante Marcos.

1. Pay-per-view global dominans

Vi lærer på skolen at verden ikke er firkantet, men ved inngangen til det tredje årtusenet er den ikke rund heller. Jeg vet ikke hvilken geometrisk figur som best representerer verden i dens nåværende tilstand, men i vår digitale tidsalder kan vi se den som en gigantisk skjerm – en av de skjermene som kan programmeres til å vise flere bilder samtidig, det ene inni det andre. I vår globaliserte virkelighet kommer bildene fra hele planeten – men noen av dem mangler. Ikke fordi det ikke er plass til dem på skjermen, men fordi noen der oppe valgte enkelte bilder fremfor andre.
Hva viser bildene? På det amerikanske kontinentet ser vi en paramilitær gruppe som okkuperer det nasjonale uavhengige universitetet i Mexico (UNAM), men mennene i grå uniform har ikke til hensikt å studere der. En annen rute viser oss en væpnet kolonne som tordner gjennom en landsby i Chiapas. Ved siden av denne ruten ser vi at USAs politi bruker vold for å arrestere en ungdom i en by som kan være Seattle eller Washington. Bildene fra Europa er like grå. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal