Overgrep i Afghanistan

Den amerikanske organisasjonen Human Rights Watch publiserte 9. mars en rapport som kraftig kritiserer amerikanske styrkers fremferd i Afghanistan. Rapporten forteller om tortur og mishandling av afghanske fanger og sivile. Her er utdrag fra rapporten.

Amerikanske styrker bruker jevnlig militærmakt når de utfører arrestasjoner i Afghanistan, av og til uten at det tas tilstrekkelig hensyn til internasjonal humanitær rett og menneskerettighetserklæringen. Det ser ut til at amerikanske militære regler beregnet på stridssituasjoner ofte iverksettes der sivile arrestasjonsprosedyrer burde gjelde. I tillegg er det kommet frem at feilaktig og mangelfull etterretning har ført til arrestasjoner av sivile som ikke har deltatt i stridigheter, unødvendige sivile dødsfall og skader under arrestasjoner, samt utilbørlig ødeleggelse av sivile boliger og eiendom. Det finnes også troverdige vitnesbyrd om at amerikanske styrker har slått og mishandlet personer under arrestasjoner, og at afghanske tropper som har bistått amerikanerne har mishandlet lokale innbyggere og plyndret hjemmene til de anholdte.
Ifølge talspersoner for FN i Kabul, har deres kontor mottatt en rekke klager om USA-ledede operasjoner i områder sør, sørøst og øst i Afghanistan hvor koalisjonsstyrkene skal ha brukt utilbørlig makt. I disse klagene hevdes det ofte at amerikanske styrker er blitt manipulert av lokale afghanske styrker, inkludert lokale afghanske «fiksere» og tolker, at amerikanske styrker uten å være klar over det har vært innblandet i lokale rivaliseringer, og at de amerikanske styrkenes tilstedeværelse har gjort det mulig for enkelte afghanere å presse lokale innbyggere for penger og true sine motstandere. (…)

Personen som var ansvarlig for FNs innsamling av klager omkring USA-ledede operasjoner i 2002 uttaler at mange at klagene omhandlet bruken av «cowboy-lignende overdreven makt» mot innbyggere «som vanligvis viser seg å være lovlydige borgere». Denne personen registrerte tilfeller der amerikanske styrker «sprengte dører ved hjelp av granater i stedet for å banke på», og hardhendt behandling av kvinner og barn.
Human Rights Watch er spesielt bekymret over bruken av såkalt suppressing fire under arrestasjoner – det vil si vilkårlig, massiv og vedvarende skyting for å lamme mulige fiendtlige styrker. Human Rights Watch mener at bruken av denne typen skyting (uten at fienden har åpnet ild) ikke hører hjemme under arrestasjoner i boligområder hvor det ikke foregår stridigheter mens operasjonen pågår. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Antiterrorisme og demokrati

Default thumbnail
Neste sak

Det frie markedets eldorado

Andre saker om Afghanistan

Ideologi med strøm

De vestlige styrkene skal trekkes ut av Afghanistan i 2014. Situasjonen i landet virker ikke bedre

Bankskandalen i Kabul

Kabul Bank var en av få suksesser i gjenoppbyggingen av Afghanistan. Helt til sentralbanksjefen avslørte den

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.