Håpets by


Mumbai: Hver eneste dag kommer tusenvis av innflyttere til Mumbai fra resten av India, i håp om å finne lykken her. Å komme seg til Mumbai er nærmest en besettelse for store deler av Indias befolkning. Hva er det med denne byen?

Ett av mine første og sterkeste minner noensinne fra Mumbai er pendlingen til jobben langs den berømte (eller beryktede?) Reay Road, langs havna. Det som ble planlagt og bygd som en firefeltsvei for kjøretøy med høy fart, er blitt redusert til en tofeltsvei flankert av en overveldende fleretasjers slum. Slumboerne, som stort sett er innflyttere til byen, går, prater, sover, sitter, jobber, vasker seg og ser barna sine ta sine første steg langs disse asfalterte veiene. Veiene har aldri hatt fortau og vil kanskje aldri få det. Reay Road er blitt et sted der mennesker og kjøretøy kjemper om plassen. Og begge parter later som om deres plass er deres kongedømme.
Mange slumboere har bygd to eller tre loftsrom over sine egne skur og leid dem ut til andre. Jevnt over bor det ti personer i en enkelt hytte (på gjennomsnittlig ti kvadratmeter). Ingen kan si med sikkerhet hvor mange som bor i Reay Road, men det er en kjent sak at antall hoder øker hver eneste dag, i likhet med kaoset…
Og skal man være ærlig er det heller ikke noen som kan bekrefte hvor mange som bor i Mumbai totalt sett. Ifølge de offisielle tallene er vi tolv millioner, og halvparten er husløse… På grunn av den endeløse strømmen av innflyttere, slumbefolkningen og hundrevis av barn som blir født hver dag uten å registreres antas det imidlertid at vi er nærmere 16 millioner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Ny historisk fase for menneskeheden

Default thumbnail
Neste sak

Mot en ny oljekrise

Andre saker om India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17. parlamentsvalg viste nok en

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.