Honduras’ dødsskvadroner

I mai 2004 mistet 103 unge innsatte livet da fengselet i San Pedro Sula brant. Tragedien er bare toppen av isfjellet. Honduras har erklært krig mot gjengkriminalitet, og resultatet er utenomrettslige henrettelser av barn og unge.

august 2004

«De dreper gjengmedlemmene, los mareros.1 De sniker seg ut om natten og myrder dem. De slenger dem i sukkeråkrene, noen ganger henger de dem, eller skyter dem. Kanskje kommer de til å eliminere meg også, som de gjør med dem.» I et av sine siste brev, skrevet i 2003, rett før hun ble skutt ned av ukjente, anklager den unge politikvinnen Ana Bessy Ramirez sine politikolleger: de er «mordere» og «korrupte» som «rydder opp» i miljøene der gjengenes unge lovbrytere ferdes.

Det er nå over seks år siden 15-åringen Oscar Medina og 14-åringen José Hernàndez ble myrdet. De var i ferd med å mekke på en sykkel i en park i El Progreso nordvest i Honduras, da fem bevæpnede menn truet dem og tvang dem inn i en blå bil. De to guttenes mishandlede lik ble funnet dagen etter. Ifølge den offisielle versjonen ga ikke den påfølgende etterforskningen noen resultater. Naboenes vitnesbyrd er imidlertid svært interessante: Den samme morgenen ble hele nabolaget spurt om de visste noe om et tyveri begått av ungdommer. Etterforskerne, som var fra Honduras’ kriminalpoliti, Dirección General de Investigación Criminal (DGIC), kjørte en liknende blå bil. Noen vitner identifiserte til og med en av etterforskerne som en av de som hadde bortført de to ungdommene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal