Kan en død krigshelt hjelpe Afghanistan?

Afghanistan har presidentvalg nå i oktober. Landet som for tretti år siden var de vestlige hippienes hasjparadis, og som var i ferd med å frembringe en ny skare intellektuelle som leste arabiske mystikere side om side med Marx, Camus og Sartre, er i dag ett av de mest utpinte områdene i verden. Nordiske Le Monde diplomatique har møtt Afghanistans utenriksminister.

Er det noe Afghanistan sårt trenger, så er det å gjenreises. Landet som for tretti år siden var de vestlige hippienes hasjparadis, og som var i ferd med å frembringe en ny skare intellektuelle som leste arabiske mystikere side om side med Marx, Camus og Sartre, er i dag et av de mest utpinte områdene i verden. Fem millioner mennesker er eller har vært på flukt, en million er invalidisert og en million er døde.

Vi møter Afghanistans utenriksminister Abdullah Abdullah i Kabul:
– Ikke et eneste sekund av livet ønsker du å være i en krigssituasjon. Men når situasjonen først er der, tar du ansvar som overskrider din kapasitet. Du holder ut forhold du ikke trodde du var i stand til å utholde.
Nettopp den utholdenheten mener Abdullah er blant de sterkeste kjennetegnene for den afghanske mentaliteten:
– Jeg er sikker på at afghanere blir like sterkt preget av lidelsen som alle andre. Men så prøver de å akseptere det som har skjedd og komme seg videre. For hva er vitsen med å gråte over et ødelagt hus? Dere ser det antakelig annerledes, men i vårt samfunn er kvinnene ofte veldig sterke. De er i stand til å ta de tragediene som rammer dem med et smil. Selvfølgelig kan vi forestille oss hva som foregår i hjertene deres. Men de står det ut – og fortsetter livet med styrke og håp. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Å leve i det arabiske språket

Default thumbnail
Neste sak

Adjø til Jacques Derrida

Andre saker om Afghanistan

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.