Kan en død krigshelt hjelpe Afghanistan?

Afghanistan har presidentvalg nå i oktober. Landet som for tretti år siden var de vestlige hippienes hasjparadis, og som var i ferd med å frembringe en ny skare intellektuelle som leste arabiske mystikere side om side med Marx, Camus og Sartre, er i dag ett av de mest utpinte områdene i verden. Nordiske Le Monde diplomatique har møtt Afghanistans utenriksminister.

Er det noe Afghanistan sårt trenger, så er det å gjenreises. Landet som for tretti år siden var de vestlige hippienes hasjparadis, og som var i ferd med å frembringe en ny skare intellektuelle som leste arabiske mystikere side om side med Marx, Camus og Sartre, er i dag et av de mest utpinte områdene i verden. Fem millioner mennesker er eller har vært på flukt, en million er invalidisert og en million er døde.

Vi møter Afghanistans utenriksminister Abdullah Abdullah i Kabul:
– Ikke et eneste sekund av livet ønsker du å være i en krigssituasjon. Men når situasjonen først er der, tar du ansvar som overskrider din kapasitet. Du holder ut forhold du ikke trodde du var i stand til å utholde.
Nettopp den utholdenheten mener Abdullah er blant de sterkeste kjennetegnene for den afghanske mentaliteten:
– Jeg er sikker på at afghanere blir like sterkt preget av lidelsen som alle andre. Men så prøver de å akseptere det som har skjedd og komme seg videre. For hva er vitsen med å gråte over et ødelagt hus? Dere ser det antakelig annerledes, men i vårt samfunn er kvinnene ofte veldig sterke. De er i stand til å ta de tragediene som rammer dem med et smil. Selvfølgelig kan vi forestille oss hva som foregår i hjertene deres. Men de står det ut – og fortsetter livet med styrke og håp. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Å leve i det arabiske språket

Neste sak

Adjø til Jacques Derrida

Mer Afghanistan

Ideologi med strøm

De vestlige styrkene skal trekkes ut av Afghanistan i 2014. Situasjonen i landet virker ikke bedre

Bankskandalen i Kabul

Kabul Bank var en av få suksesser i gjenoppbyggingen av Afghanistan. Helt til sentralbanksjefen avslørte den

0 kr 0