Kultur som klassekamp

Den amerikanske forfatteren Thomas Frank spør i sin siste bok hva som er galt med Kansas, den populistiske konservatismens høyborg i USA. Her stemmer folk seg selv til økonomisk ruin, bokstavelig talt.

Et kollektivt masseselvmord er en gåtefull forestilling som alltid vekker fascinasjon. Bare tenk tilbake på de hundrevis av mennesker som fulgte sektlederen Jim Jones til Guyana hvor de lydig drakk gift og døde. På det økonomiske plan skjer det noe lignende i Kansas i dag – og dette er tema i Thomas Franks nye enestående bok, What’s the Matter with Kansas? How Conservatives Won the Heart of America.

Franks enkle stil bør ikke gjøre oss blind for hans skarpe politiske analyse. Ved å fokusere på Kansas, den populistiske og konservative oppstandens høyborg, gir Frank en treffende beskrivelse av det grunnleggende paradokset ved denne oppstandens ideologiske byggverk: den manglende sammenhengen mellom økonomiske interesser og «moralske» spørsmål. Hvis det er én bok som absolutt bør leses av alle med interesse for de merkverdige vendingene i dagens konservative politikk, er det nettopp denne. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Å leve i det arabiske språket

Default thumbnail
Neste sak

Adjø til Jacques Derrida

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.