«De svakes stormakt»

Avkoloniseringen på 50- og 60-tallet forandret det internasjonale landskapet. Men etter den kalde krigens slutt ble landene i sør isolert politisk og økonomisk. Nå ønsker G20-landene, med Brasil, India og Sør-Afrika i spissen, å spille en politisk og strategisk rolle som står i forhold til deres befolkningsmessige og økonomiske styrke.

september 2005

I september 2003 sørget 20 land i Sør, med Brasil, India og Sør-Afrika i spissen, for at Verdens handelsorganisasjons ministerkonferanse i Cancùn kollapset. Landene samlet seg under navnet G20,1 og stilte som betingelse for enhver avtale at EU og USA avvikler sine landbrukssubsidier. Brasil, India og Sør-Afrika, som representerer 1,5 milliarder innbyggere og 12,5 prosent av verdensøkonomien, ønsker å spille en politisk og strategisk rolle som står i forhold til deres befolkningsmessige og økonomiske styrke.

Brasils president Luis Inacio «Lula» da Silva har gjort samarbeid i Sør til et av de viktigste elementene i sin utenrikspolitikk. Siden han kom til makten i 2002 har han gjennomført fire reiser til Afrika og organisert det første toppmøtet mellom søramerikanske og arabiske land (Brasilia 10. og 11. mai 2005). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal