Dette revolusjonære, kvinnelige symbolet

Portrett av en palestinsk «terrorist» - Leila Khaled. Filmskaperen setter spørsmålstegn ved terrorismen som legitimt middel i løsningen av konflikter. Hvor langt kan man gå for å forsvare friheten.

Filmskaperen Lina Makboul har alltid vært fascinert av sitt «ungdomsidol» Leila Khaled. Dokumentarfilmen Leila Khaled Hijacker er viet kvinnen som ble verdensberømt i 1969 da hun som aktivist i Folkefronten for Frigjøring av Palestina (PFLP) var med på å kapre et israelsk fly. Svensk-palestineren Makboul skildrer Leila Khaleds liv fra hun ble født i 1944 i Haifa og fram til hennes nåværende tilværelse i Jordans hovedstad Amman, der hun bor sammen med ektemann og to sønner og fortsatt er politisk aktiv.

Lina Makboul undersøker historiens betydning for å forstå hvordan dette revolusjonære, kvinnelige symbolet ble skapt i den kulturelle, historiske og politiske konteksten i Midtøsten. Hun setter spørsmålstegn ved terrorismen som legitimt middel i løsningen av konflikter. 35 år etter den berømte flykapringen, der ingen ble skadd eller drept, vokser det i møtet mellom disse to kvinnene – hjemme hos Leila Khaled i Amman – fram et forbløffende vitnesbyrd om vold og om kvinnelighet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal