Den antifascistiske fronten

Mer litteratur og film om det fascistiske Spania.

På tross av alderen (17 år) og franskstudiene i Paris, meldte meksikaneren Juan Miguel de Mora seg inn Abraham Lincoln-bataljonen i den 15. Internasjonale brigaden. Etter 60 år i taushet gir han i Ma bataille de l’Ebre en levende gjenfortelling av sin deltakelse på den antifascistiske fronten. Dette slaget var, som Lise London skriver i forordet, «det blodigste og mest brutale i den spanske borgerkrigen». De Mora forteller med presisjon om slagets siste dag i november 1938. «Når det står om liv og død, er det noen ganger vanskelig å vite hva som virkelig er verdt noe. Hva har mer verdi enn livet selv? En overbevisning? Et ideal? En utopi? Hovmod? Friheten? Ja, framfor alt friheten. Det er nettopp det. Friheten.»

Noen ganger melankolske, andre ganger desillusjonerte, slik husker forfatteren sine døde kamerater: Polakken som ble drept under et bombardement, som aldri sluttet å skrive kjærlighetsbrev til sin franske kone, eller Oliver Law, den første svarte som ledet en bataljon hvite amerikanere. Forfatteren gir en sjelden og vakker hyllest til alle utlendingene som valgte å dra til Spania for å slåss mot fascismen. (…)

desember 2006

På tross av alderen (17 år) og franskstudiene i Paris, meldte meksikaneren Juan Miguel de Mora seg inn Abraham Lincoln-bataljonen i den 15. Internasjonale brigaden. Etter 60 år i taushet gir han i Ma bataille de l’Ebre en levende gjenfortelling av sin deltakelse på den antifascistiske fronten. Dette slaget var, som Lise London skriver i forordet, «det blodigste og mest brutale i den spanske borgerkrigen». De Mora forteller med presisjon om slagets siste dag i november 1938. «Når det står om liv og død, er det noen ganger vanskelig å vite hva som virkelig er verdt noe. Hva har mer verdi enn livet selv? En overbevisning? Et ideal? En utopi? Hovmod? Friheten? Ja, framfor alt friheten. Det er nettopp det. Friheten.»

Noen ganger melankolske, andre ganger desillusjonerte, slik husker forfatteren sine døde kamerater: Polakken som ble drept under et bombardement, som aldri sluttet å skrive kjærlighetsbrev til sin franske kone, eller Oliver Law, den første svarte som ledet en bataljon hvite amerikanere. Forfatteren gir en sjelden og vakker hyllest til alle utlendingene som valgte å dra til Spania for å slåss mot fascismen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal