Den antifascistiske fronten

Mer litteratur og film om det fascistiske Spania.

På tross av alderen (17 år) og franskstudiene i Paris, meldte meksikaneren Juan Miguel de Mora seg inn Abraham Lincoln-bataljonen i den 15. Internasjonale brigaden. Etter 60 år i taushet gir han i Ma bataille de l’Ebre[ref]Juan Miguel de Mora, Ma bataille de l'Ebre (Mitt slag ved Ebro), med forord av Lise London, Editions Flibuste, Paris 2006.[/ref] en levende gjenfortelling av sin deltakelse på den antifascistiske fronten. Dette slaget var, som Lise London skriver i forordet, «det blodigste og mest brutale i den spanske borgerkrigen». De Mora forteller med presisjon om slagets siste dag i november 1938. «Når det står om liv og død, er det noen ganger vanskelig å vite hva som virkelig er verdt noe. Hva har mer verdi enn livet selv? En overbevisning? Et ideal? En utopi? Hovmod? Friheten? Ja, framfor alt friheten. Det er nettopp det. Friheten.»

Noen ganger melankolske, andre ganger desillusjonerte, slik husker forfatteren sine døde kamerater: Polakken som ble drept under et bombardement, som aldri sluttet å skrive kjærlighetsbrev til sin franske kone, eller Oliver Law, den første svarte som ledet en bataljon hvite amerikanere. Forfatteren gir en sjelden og vakker hyllest til alle utlendingene som valgte å dra til Spania for å slåss mot fascismen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Av dikterne forventer vi sannheten

Default thumbnail
Neste sak

En møbelhandlers testamente

Andre saker om Historie

1814 på nytt

Grunnloven og folkesuvereniteten. Jacob Aall var ikke bare sentral på Eidsvoll i

0 kr 0