De siste oljereservene

77 prosent av verdens olje- og gassreserver tilhører statseide selskaper. Nasjonaliseringsbølgen i Venezuela har spredd seg til Ecuador, Peru og Bolivia, mens russiske Gazprom eier en tredjedel av verdens naturgassreserver. Hva er fremtiden for petroleumsnæringen?

Den 4. desember 2006 tok Petrochina, Kinas største oljegigant, notert på Hong Kong-børsen, igjen Shell, og ble den 6. største børsverdien i verden. Petrochina er imidlertid bare en filial i et stort statlig selskap, China National Petroleum Corporation (CNPC), og to andre kinesiske selskaper følger hakk i hæl: China Petroleum & Chemical Corporation (SINOPEC) og Chinese National Off-Shore Company (CNOOC). I 1999 var disse selskapene aktive i Venezuela, Sudan, Azerbadjan, Kasakstan, Burma og Indonesia, og de er nå til stede i et førtitalls land.

Kina og India, som er de landene den store tilleggsetterspørselen etter energi de tre siste årene har kommet fra, forsøker å koordinere sin ekspansjon for å finne nye jaktmarker. Dette er bare ett av flere tegn på en pågående omveltning i den verdensomspennende olje- og gassindustrien som skjuler seg bak den evige berg- og dalbanekursen på svart gull som pirrer spekulanter, deprimerer bilister og forskrekker forbrukere i Nord som i Sør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal