Hvor har det blitt av fredsbevegelsen?

I 1968 var det massive antikrigsdemonstrasjoner over hele USA. Motstanden mot Vietnamkrigen samlet epokens progressive krefter. Irak-krigen har på ingen måte hatt samme virkning. Hva har skjedd med venstresiden i USA?

september 2007

To tredjedeler av den amerikanske befolkningen er i dag imot krigen i Irak og mener at soldatene bør sendes hjem. Motstanden mot krigen var en tungtveiende faktor i Demokratenes suksess ved kongressvalget i november i fjor. Det ironiske er at velgernes mistro til USAs okkupasjon av Irak knapt kan skyldes fredsbevegelsens innsats. Det ville vært en overdrivelse å si at fredsbevegelsen er død. Men sammenlignet med beslektede bevegelser på 60-tallet og tidlig på 70-tallet, eller med kampen mot Reagans kriger i Sentral-Amerika mot slutten av 80-tallet er den i hvert fall lite synlig.

Da Demokratene i Kongressen så seg tvunget til å gi President Bush et klart signal i forrige uke om at de ville ha troppene hjem før presidentperioden hans er over, ble ikke avstemningen foretatt i skyggen av en mektig protestmarsj som trengte seg inn på plassen foran Lincolnmonumentet med slagord som runget inn i de folkevalgtes sal. De stemte i skyggen av valget i 2008, og ivret etter å gi en symbolsk – om enn substansløs – anerkjennelse til en bred krigsmotstand blant befolkningen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal