Frankrike / Tegneserie

Tegneserieskapere tar skjebnen i egne hender

Er det ikke mer spennende å delta på tegnekurs enn å stå i lange køer for å få signert et album? Tegneseriefestivalene i Frankrike er blitt overkommersialiserte mener alternative tegneserieskapere, og håper fansen vil gjøre opprør mot strømlinjeformingen.

Posted on

Hvem vil betale for å gå inn i en bokhandel? Hvem vil betale for å gå inn i en bokhandel for å kjøpe bøker? Hvem vil betale for å gå inn i en bokhandel for å kjøpe bøker og så stå i kø for å få dem signert?

Du? Det er mulig. Hvert år gjør allerede flere hundre tusen mennesker i Frankrike nettopp dette. Fenomenet kan særlig observeres i januar, i byen Angoulême, når Den internasjonale tegneseriefestivalen går av stabelen der. I «verdens største tegneseriebokhandel» finner man fire dager til ende «et tilbud uten sidestykke av album og spin-off-produkter». 1 Festivalen følger et mønster som kopieres av flesteparten av de om lag fire hundre arrangementene som hvert år holdes i Frankrike for denne delen av forlagsbransjen. Kvaliteten, størrelsen og arrangørene varierer (foreninger av tegneseriefans eller samlere, kommuner, biblio-teker, supermarkeder, forlag), men alle er bygget over samme lest: Et kjempetelt eller en festsal er åpen en langhelg, inngangspenger gir adgang til salgsbordene der forfatterne har tatt plass og med glede signerer sine verk. Rundebordskonferanser og utstillinger – bilder i glass og ramme enkelt opphengt eller mer storslåtte scenografier – gjør at man likevel kan se forskjell på disse tilstelningene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver