Tegneserieskapere tar skjebnen i egne hender

Er det ikke mer spennende å delta på tegnekurs enn å stå i lange køer for å få signert et album? Tegneseriefestivalene i Frankrike er blitt overkommersialiserte mener alternative tegneserieskapere, og håper fansen vil gjøre opprør mot strømlinjeformingen.

februar 2009

Hvem vil betale for å gå inn i en bokhandel? Hvem vil betale for å gå inn i en bokhandel for å kjøpe bøker? Hvem vil betale for å gå inn i en bokhandel for å kjøpe bøker og så stå i kø for å få dem signert?

Du? Det er mulig. Hvert år gjør allerede flere hundre tusen mennesker i Frankrike nettopp dette. Fenomenet kan særlig observeres i januar, i byen Angoulême, når Den internasjonale tegneseriefestivalen går av stabelen der. I «verdens største tegneseriebokhandel» finner man fire dager til ende «et tilbud uten sidestykke av album og spin-off-produkter». 1 Festivalen følger et mønster som kopieres av flesteparten av de om lag fire hundre arrangementene som hvert år holdes i Frankrike for denne delen av forlagsbransjen. Kvaliteten, størrelsen og arrangørene varierer (foreninger av tegneseriefans eller samlere, kommuner, biblio-teker, supermarkeder, forlag), men alle er bygget over samme lest: Et kjempetelt eller en festsal er åpen en langhelg, inngangspenger gir adgang til salgsbordene der forfatterne har tatt plass og med glede signerer sine verk. Rundebordskonferanser og utstillinger – bilder i glass og ramme enkelt opphengt eller mer storslåtte scenografier – gjør at man likevel kan se forskjell på disse tilstelningene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal