Kongen, eliten og det thailandske folket

I mars 2010 okkuperte «rødskjortene» finans- og shoppingbydelen Ratchaprasong i Bangkok. En massiv konfrontasjon mellom demonstrantene og den thailandske makten i mai førte til at 88 personer måtte bøte med livet. Rødskjortene har imidlertid ikke gitt opp kampen mot monarkiet, forteller vår utsendte reporter.

LAEM SITTER ROLIG på en bastmatte i rødskjortenes leir, som hæren forbereder seg på å invadere. Han er glad. «Nå skjønner alle hva som virkelig foregår i Thailand. Vi har ikke lenger noe å forklare. En stor takk til ’gulskjortene’, til statskuppet i 2006, og lenge leve dronningen!» Som hans intellektuelle framtoning avslører, er Laem en retorisk erfaren aktivist.

«Da rødskjortene marsjerte inn Bangkok i mars ønsket de bare å oppløse parlamentet. Etter massakren 10. april ble målet endret,» sier Laem. «Monarkiet kastet masken, men vi kan ikke gå lenger nå. Vi er ikke klare. Forestill deg at du entret ringen i den tro at du skulle møte noen på samme nivå som deg, og så står du plutselig ansikt til ansikt med Mike Tyson. Du ville ikke vært klar! Du må hjem og trene. Kongen er som Mike Tyson.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Økonomiens amoralske pretensjoner

Neste sak

Pensjonsfond drukner i oljesøl

Mer Thailand

Monarki i krise

Hæren hjelper den gamle eliten i Thailand. Mye tyder på at det thailandske monarkiet er i ferd med å bryte sammen. Med statskuppet 22. mai prøver hæren å konsolidere sin egen makt på bekostning av demokratiet og staten før monarkiet faller.

Brutalt eksil

Over to millioner burmesere har emigrert til Thailand. Her jobber de lange dager med tungt fabrikkarbeid for en luselønn, samtidig som de blir diskriminert og bor i ghettoer. Likevel mener de at de har det bedre her enn i hjemlandet.

0 kr 0