Kongen, eliten og det thailandske folket

I mars 2010 okkuperte «rødskjortene» finans- og shoppingbydelen Ratchaprasong i Bangkok. En massiv konfrontasjon mellom demonstrantene og den thailandske makten i mai førte til at 88 personer måtte bøte med livet. Rødskjortene har imidlertid ikke gitt opp kampen mot monarkiet, forteller vår utsendte reporter.

LAEM SITTER ROLIG på en bastmatte i rødskjortenes leir, som hæren forbereder seg på å invadere. Han er glad. «Nå skjønner alle hva som virkelig foregår i Thailand. Vi har ikke lenger noe å forklare. En stor takk til ’gulskjortene’, til statskuppet i 2006, og lenge leve dronningen!» Som hans intellektuelle framtoning avslører, er Laem en retorisk erfaren aktivist.

«Da rødskjortene marsjerte inn Bangkok i mars ønsket de bare å oppløse parlamentet. Etter massakren 10. april ble målet endret,» sier Laem. «Monarkiet kastet masken, men vi kan ikke gå lenger nå. Vi er ikke klare. Forestill deg at du entret ringen i den tro at du skulle møte noen på samme nivå som deg, og så står du plutselig ansikt til ansikt med Mike Tyson. Du ville ikke vært klar! Du må hjem og trene. Kongen er som Mike Tyson.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal