Afrikas flytende grenser

Grensene kolonimaktene trakk opp på 1800-tallet, med rette linjer som overså realiteten på bakken, var viktige for den nasjonale frigjøringen, men nå er kontinentet preget av konflikter som går på tvers av nasjonstilhørighet.

desember 2012

En gåtefull eksplosjon på våpenfabrikken i Yarmuk i nærheten av Khartoum 23. oktober sår stadig splid mellom Sudan, nabolandene og internasjonale organisasjoner. De ødelagte bygningene, der det ble produsert håndvåpen, var også lager for våpen importert fra Kina, ifølge det sveitsiske forskningssenteret Small Arms Survey. I FN anklager Sudan – uten beviser – Israel for å ha sabotert fabrikken, for å ha bombet den, fordi israelerne mener den er del av en smuglerrute til Gazastripen og Iran.

Sudan, et enormt land på 1,9 millioner kvadratkilometer, har opprøret i Darfur på sin vestflanke. I juli 2011 mistet landet den sørlige delen, som er blitt uavhengig under navnet Sør-Sudan etter tiår med borgerkrig. På tross av mange avtaler om grensetrekking og fordeling av ressurser, er det langt fra fred mellom de to landene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal