En virkelig trussel mot Europa

Over 20 000 migranter har dødd i spanske farvann de siste 25 årene, i snitt over to hver dag. EUs felles innvandringspolitikk er blitt en menneskelig tragedie med uoverskuelige menneskerettighetsbrudd. De stadig mer drastiske tiltakene er i ferd med å gjøre EU til en autoritær superstat.

Mellom de hvite sandstrendene i feriebyen Tarifa løper en molo ut mot festningsøya Isla de las Palomas. Dit spaserer turistene for å fotografere seg ved skiltene som markerer at duenes øy er det eksakte geografiske midtpunktet mellom Middelhavet og Atlanterhavet og det sørligste punktet på det europeiske kontinentet. Mer ser de ikke, for veien stopper ved en videoovervåket metallport som bærer våpenskjoldene til Guardia Civil og Ministerio del Interior. Innenfor 1700-tallsfestningen skjuler det seg noe helt annet enn severdigheter fra fordums tider. Det som skjer bak disse murene er et høyst aktuelt avsnitt i et av de mest omfattende skammens kapitler i nyere europeisk historie.

Ved denne porten trekkes det skarpe skillet mellom ønskelig internasjonal turisme og uønsket, såkalt illegal, innvandring. Bak murene har det spanske innenriksdepartementet opprettet en midlertidig interneringsleir, en CIE (Centro Internamiento de Extranjeros), for såkalte pateras – immigranter som tar seg over Gibraltarstredet med båter eller flåter. Cádiz-provinsens kyst har det seneste året blitt det stedet på den iberiske halvøya som ser den største økningen av pateras. Immigrantene velger stadig oftere å krysse det korte, men svært farefulle strekket mellom Marokko og Spania, som oftest med gummijoller, vanligvis ustabile og overbelastede, drevet fram med padleårer av plast og lett bøyelig metall. Nede ved foten av Gibraltarstredets klippelandskap ligger sko og klesplagg strødd blant tang, tare og restene av joller og flåter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Livet uten rett

Neste sak

Syrias trofaste venn

Mer Migrasjon

0 kr 0