Film

I krisens nærhet

Når store kriser og katastrofer inntreffer – om det er krig, sult eller sykdom – tiltrekker slike områder gjerne filmskapere, hjelpeorganisasjoner og presse. Det spørs bare om det hjelper.

Posted on

På verdens største dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam i november tok åpningsfilmen oss direkte til kampene i Syria. Return to Homs er et vitnesbyrd fra de revolusjonæres side.[ref]Vil vises på festivalen Human Rights Human Wrongs i Oslo i februar.[/ref] Festivalsjefen omtaler filmen som et mesterstykke og «en svært personlig fortelling». Det personlige ligger i at vifølger den unge hovedpersonen Abdul Basset al-Sarout, som endrer seg fra å være fotballstjerne og byen Homs' populære pasifistiske protestsanger (filmens eneste musikkspor) til å bli en av revolusjonens kjempende ledere. I likhet med videoaktivisten Ossama al-Homsi, begrenset de først motstandskampen til demonstrasjon og bruk av media.

Homs er i dag den mest symbolske byen for opprøret mot det undertrykkende regimet til Bashir al-Assad. Byen har blitt utsatt for massive militære angrep, bombet og beleiret. Her kunne de militære gjerne brake inn døren, voldta datteren, ta med seg husets mann og sønn, for så å slenge likene utenfor døren dagen etter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver