Iran

Verden sett med iranske øyne

Atomavtalen som ble underskrevet i november er et stort skritt mot forsoning mellom Washington og Teheran. Det iranske lederskapet virker fast bestemt på å innlede en konstruktiv dialog med USA.

Posted on

Det kjølige forholdet mellom Iran og USA strekker seg langt tilbake i tid. CIA spilte en sentral rolle i kuppet mot Muhammad Mossadeghs nasjonalistregjering i 1953. I 1979 ble 52 amerikanere holdt som gisler på den amerikanske ambassaden i Teheran. I begge land husker folk fortsatt disse hendelsene. Likevel virker det nå som om Iran er innstilt på å legge dette bak seg og for første gang stole på en amerikansk regjering, på Obama-administrasjonen. Avgjørelsen kan få uante konsekvenser for den politiske situasjonen i regionen.

Helomvendingen kommer ikke tilfeldig, den er nøye forberedt. Det så vi blant annet i det nylige presidentvalget. Regimet ønsket å unngå konflikter og skjøv de mest kontroversielle kandidatene ut på sidelinjen. Folk gjennomskuet dette spillet i kulissene og stemte massivt for kandidaten som ville ende det anspente forholdet til USA. Hassan Rouhani vant allerede i første omgang av valget med en valgdeltakelse på 72 prosent. Den nye presidenten var dermed i god posisjon til å forhandle med USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver