Verden sett med iranske øyne

Atomavtalen som ble underskrevet i november er et stort skritt mot forsoning mellom Washington og Teheran. Det iranske lederskapet virker fast bestemt på å innlede en konstruktiv dialog med USA.

Det kjølige forholdet mellom Iran og USA strekker seg langt tilbake i tid. CIA spilte en sentral rolle i kuppet mot Muhammad Mossadeghs nasjonalistregjering i 1953. I 1979 ble 52 amerikanere holdt som gisler på den amerikanske ambassaden i Teheran. I begge land husker folk fortsatt disse hendelsene. Likevel virker det nå som om Iran er innstilt på å legge dette bak seg og for første gang stole på en amerikansk regjering, på Obama-administrasjonen. Avgjørelsen kan få uante konsekvenser for den politiske situasjonen i regionen.

Helomvendingen kommer ikke tilfeldig, den er nøye forberedt. Det så vi blant annet i det nylige presidentvalget. Regimet ønsket å unngå konflikter og skjøv de mest kontroversielle kandidatene ut på sidelinjen. Folk gjennomskuet dette spillet i kulissene og stemte massivt for kandidaten som ville ende det anspente forholdet til USA. Hassan Rouhani vant allerede i første omgang av valget med en valgdeltakelse på 72 prosent. Den nye presidenten var dermed i god posisjon til å forhandle med USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Sikkerhet ødelegger demokratiet

Default thumbnail
Neste sak

Voldsspiral i Irak

Andre saker om Iran

Default thumbnail

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger.

0 kr 0