Uruguay gir opp for å vinne

President Mujica vil legalisere marihuana for å endre premissene og vilkårene for kampen mot narkomisbruk.

Når jeg reiser gjennom Mexico, ser jeg bilder av savnede overalt i gatene, som en dystopisk markedsføringskampanje. Human Rights Watch sier at mer enn 60 000 har mistet livet i narkokrigen daværende president Filipe Calderón lanserte i 2006. USA sender penger og våpen inn i Mexico for å bekjempe narkohandelen, mens rivaliserende narkobander slåss om kontrollen over smuglerrutene. Som forfatteren Charles Bowden skriver, finnes det en krig mot narkotika og en krig for narkotika. Begge er like dødelige.

Mange har vært fortvilet over at volden bare fortsetter og ikke lar seg stanse. Men de to siste årene har latinamerikanske ledere, deriblant Colombias president Juan Manuel Santos, begynt å kreve en ny kurs, som de hevder vil gjøre slutt på volden. Og i 2013 ble Uruguays José Mujica den første statslederen noe sted i verden til å legalisere produksjon og salg av et forbudt stoff. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Apachene i Istanbul

Neste sak

Det begynte så bra

Andre saker om Narkotika

Forbud for fall

Washington har lenge påtvunget sin narkotikapolitikk på resten av verden, nemlig krig, men helst på andres

0 kr 0