Sinnet i Bosnia

Demonstrantene bar tre flagg side om side – bosnisk, serbisk og kroatisk – forent i et radikalt krav om rettferdighet. Og denne gangen har folket avslørt ledernes etniske løgner.

I februar sto flere byer i brann i Bosnia-Hercegovina. Det hele begynte i Tusla, en by med et muslimsk flertall. Demonstrasjonene spredte seg så til hovedstaden Sarajevo og Zenica. Og til Mostar, hvor det bor mange kroater. Og Banja Luka, hovedstaden i den serbiske delen av Bosnia. Flere tusen sinte demonstranter okkuperte og satte fyr på offentlige bygg. Selv om situasjonen roet seg etter hvert, er stemningen fortsatt høyspent.

Hendelsene ga næring til konspirasjonsteorier (for eksempel at den serbiske regjeringen sto bak demonstrasjonene for å felle det bosniske lederskapet), men vi kan trygt overse disse, for demonstrantenes fortvilelse er åpenbart ekte, uansett hva eller hvem som lurer i kulissene. Det er fristende å parafrasere Mao Zedongs kjente utsagn her: Det er kaos i Bosnia, situasjonen er utmerket! (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Chevrons skitne hånd

Default thumbnail
Neste sak

«Død over nasjonalismen!»

Andre saker om Balkan

Brussels balkanske autokrat

EUs overbærende holdning til Serbias autoritære leder viser avgrunnen mellom unionens uttalte prinsipper og realiteten på

Opprørsvind på Balkan

Siden 8. desember har mange tusen serbere hver uke demonstrert mot president Aleksandar Vučić. I Albania

Venstrevind i Kosovo

Venstresuverenistiske Vetëvendosje ble i sommer Kosovos nest største parti med løfter om å bryte radikalt med

Balkans navnløse språk

Etter oppløsningen av Jugoslavia begynte innbyggerne å snakke bosnisk i Sarajevo, kroatisk i Zagreb, serbisk i

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.