Balkan

Sinnet i Bosnia

Demonstrantene bar tre flagg side om side – bosnisk, serbisk og kroatisk – forent i et radikalt krav om rettferdighet. Og denne gangen har folket avslørt ledernes etniske løgner.

Posted on

I februar sto flere byer i brann i Bosnia-Hercegovina. Det hele begynte i Tusla, en by med et muslimsk flertall. Demonstrasjonene spredte seg så til hovedstaden Sarajevo og Zenica. Og til Mostar, hvor det bor mange kroater. Og Banja Luka, hovedstaden i den serbiske delen av Bosnia. Flere tusen sinte demonstranter okkuperte og satte fyr på offentlige bygg. Selv om situasjonen roet seg etter hvert, er stemningen fortsatt høyspent.

Hendelsene ga næring til konspirasjonsteorier (for eksempel at den serbiske regjeringen sto bak demonstrasjonene for å felle det bosniske lederskapet), men vi kan trygt overse disse, for demonstrantenes fortvilelse er åpenbart ekte, uansett hva eller hvem som lurer i kulissene. Det er fristende å parafrasere Mao Zedongs kjente utsagn her: Det er kaos i Bosnia, situasjonen er utmerket! (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver