Den vanlige manns håp

Superlativene sitter løst når det snakkes om valget i India. Det er det største valget i verden: 814 millioner velgere skal velge sine representanter, som skal sitte fem år i Underhuset. Antikorrupsjonspartiet Aam Aadmi Party seiler nå opp som en utfordrer til Kongresspartiet og BJP.

«Iblant er undervannsstrømmer kraftigere enn overflatebølger,» sier den energiske 59-årige miljøaktivisten Medha Patkar. Slik avdramatiserer hun det de indiske mediene kaller «Modi-bølgen»: Narendra Modi er storfavoritten i det kommende valget, hvor det skal velges 543 representanter til parlamentets underhus, Lok Sabha («folkets hus»). Statsministerkandidaten til det ultranasjonalistiske hindupartiet Bharatiya Janata Party (BJP) kan vise til gode resultater som delstatsminister i Gujarat.

Dette er foruroligende nyheter for Kongresspartiet, som er i fritt fall på meningsmålingene. Partiets ti år ved makten har vært preget av nedgang i vekst (4,4 prosent i 2013, mot nærmere ti prosent for fem år siden) og store korrupsjonsskandaler: Ulovlig tildeling av tele- og gruvekonsesjoner. I tillegg sliter partiets ukarismatiske statsministerkandidat, Rahul Gandhi (Jawaharlal Nehrus barnebarn), med å overbevise velgerne. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal