Syntagma etter en indignadosdemonstrasjon i Athen. Foto: Ggia / Wikimedia Commons
Økonomi Innstramminger

Når sparepolitikk dreper

Storskala medisinsk eksperiment. Hvis de europeiske regjeringene fikk velge ville ekspertene fortsatt bestemme. Å underkaste den økonomiske politikken samme evalueringskriterier som medisinsk forskning lar oss avgjøre hvilken politikk som er best.

Posted on

«Takk for at du deltok i denne kliniske testen. Du husker kanskje ikke at du ga ditt samtykke, men du ble med i desember 2007, etter at Den store resesjonen startet. Behandlingen ble verken gitt av leger eller av sykepleiere, men av politikere, økonomer og finansministre. I dette forsøket har de testet ut på deg, og millioner andre, en av de to følgende forsøksprotokollene: innstramming eller stimulering. Innstramming er en medisin som skal redusere symptomene til gjelden og budsjettunderskuddet, for å behandle resesjonen. Den består i å senke de offentlige utgiftene til helse, arbeidsledighetstrygd og bostøtte.

Hvis du har fått en forsøksdose med innstramninger, har du kanskje merket store omskiftinger i omgivelsene dine. Hvis du derimot tilhører gruppen som fikk stimulering, har livet ditt kanskje ikke blitt rystet av arbeidsledighet og resesjon. Det er også mulig at du i dag har bedre helse enn før krisen.» Dette er beskjeden mange europeere aldri fikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen