Når sparepolitikk dreper

Storskala medisinsk eksperiment. Hvis de europeiske regjeringene fikk velge ville ekspertene fortsatt bestemme. Å underkaste den økonomiske politikken samme evalueringskriterier som medisinsk forskning lar oss avgjøre hvilken politikk som er best.

«Takk for at du deltok i denne kliniske testen. Du husker kanskje ikke at du ga ditt samtykke, men du ble med i desember 2007, etter at Den store resesjonen startet. Behandlingen ble verken gitt av leger eller av sykepleiere, men av politikere, økonomer og finansministre. I dette forsøket har de testet ut på deg, og millioner andre, en av de to følgende forsøksprotokollene: innstramming eller stimulering. Innstramming er en medisin som skal redusere symptomene til gjelden og budsjettunderskuddet, for å behandle resesjonen. Den består i å senke de offentlige utgiftene til helse, arbeidsledighetstrygd og bostøtte.

Hvis du har fått en forsøksdose med innstramninger, har du kanskje merket store omskiftinger i omgivelsene dine. Hvis du derimot tilhører gruppen som fikk stimulering, har livet ditt kanskje ikke blitt rystet av arbeidsledighet og resesjon. Det er også mulig at du i dag har bedre helse enn før krisen.» Dette er beskjeden mange europeere aldri fikk. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Konkurranse om frihandelsavtalene

Neste sak

Brutal ærlighet

Mer Økonomi

Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

Sovjetunionens problemfylte planer

Ordet planøkonomi forbindes ofte med Stalins totalitære regime, og blir gjerne brukt til skrekk og advarsel mot enhver tanke om alternativ økonomisk organisering. Men med koronapandemien, klimakrisen og dagens regnekraft har ideen om å styre samfunnets ressurser fått ny aktualitet.

0 kr 0