Når sparepolitikk dreper

Storskala medisinsk eksperiment. Hvis de europeiske regjeringene fikk velge ville ekspertene fortsatt bestemme. Å underkaste den økonomiske politikken samme evalueringskriterier som medisinsk forskning lar oss avgjøre hvilken politikk som er best.

«Takk for at du deltok i denne kliniske testen. Du husker kanskje ikke at du ga ditt samtykke, men du ble med i desember 2007, etter at Den store resesjonen startet. Behandlingen ble verken gitt av leger eller av sykepleiere, men av politikere, økonomer og finansministre. I dette forsøket har de testet ut på deg, og millioner andre, en av de to følgende forsøksprotokollene: innstramming eller stimulering. Innstramming er en medisin som skal redusere symptomene til gjelden og budsjettunderskuddet, for å behandle resesjonen. Den består i å senke de offentlige utgiftene til helse, arbeidsledighetstrygd og bostøtte.

Hvis du har fått en forsøksdose med innstramninger, har du kanskje merket store omskiftinger i omgivelsene dine. Hvis du derimot tilhører gruppen som fikk stimulering, har livet ditt kanskje ikke blitt rystet av arbeidsledighet og resesjon. Det er også mulig at du i dag har bedre helse enn før krisen.» Dette er beskjeden mange europeere aldri fikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Konkurranse om frihandelsavtalene

Default thumbnail
Neste sak

Brutal ærlighet

Andre saker om Økonomi

Den store illusjonen

Før både første og andre verdenskrig fikk britiske Norman Angell mye oppmerksomhet for sin teori om

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.