Avpolitisering av pressen

Greske medier har tidligere hatt tette bånd til landets elite og kritisert Syriza, men stilnet da partiet kom til makten. Syriza foreslår en ny regulering av mediesektoren som kan endre hele bransjen.

I november auksjonerte USA bort rundt 1500 radiofrekvenser og fikk inn 45 milliarder dollar. Det er noe helt annet enn i Hellas. Her har de private tv- og radiokanalene hatt «midlertidige» konsesjoner siden 1989, uten å betale et rødt øre til staten.

For noen år siden hevdet journalisten Paschos Mandravelis at de greske mediene ikke konkurrerer på et nyhetsmarked, men på et «politisk marked». De tette båndene mellom politikken og mediene åpenbarte seg i november 2011 da redaktøren for dagsavisen Ta Nea, Pantelis Kapsis, forlot stillingen sin for å bli med i regjeringen til den tidligere bankmannen Lukas Papademos. Som journalisten Nikos Smyrnaios påpekte den gang forlot ikke Kapsis-familien dermed pressen: Broren, Manolis, ledet hver kveld tv-nyhetene på Mega Channel, hvor han som politisk kommentator støttet Papademos-regjeringen».I dag tilbys landets elleve millioner innbyggere ikke mindre enn tretti riksdekkende dags- og ukeaviser, et dusin sportsaviser, seks private tv-kanaler (i tillegg til to offentlige) og 150 lokale kanaler, samt bortimot tusen radiokanaler. Åpenbart klarer ikke alle disse presseorganene å stå på egne bein. Ikke minst fordi annonsemarkedet, som står for en viktig del av inntektene, følger samme nedadgående kurve som verdiskapingen i landet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Lumpen jihad og snuff ekspressionisme

Default thumbnail
Neste sak

Ufortjent gjeld

Andre saker om Hellas

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas

En historisk mulighet

I fem måneder har Hellas forhandlet med kreditorene. I løpet av forhandlingene har en annen ambisjon

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.