Labour uten spinn

Ingen forventet at en venstrevridd veteran skulle bli valgt til leder for Labour. Eller overbevise landet om at partiet kan bli valgt. Jeremy Corbyn har overrasket en hel nasjon og kan skape et nytt Labour.

Få timer etter at han ble kunngjort som den nye lederen for britiske Labour, snakket Jeremy Corbyn til flere tusen tilhørere i en demonstrasjon for flyktninger i Londons Parliament Square. Da talen gikk mot slutten, stilte en tropp av unge frivillige i knallrøde t-skjorter med «TEAM CORBYN» seg bak scenen i en beskyttende kjede for å få lederen raskt gjennom skaren av ekstatiske tilhengere, tv-kameraer, journalister og selfie-jegere som ventet på ham.

Tre måneder tidligere hadde Corbyn stått uforstyrret på samme sted og snakket med forbipasserende etter en stor demonstrasjon. Det er umulig å overdrive hvor usannsynlig det syntes den gang at Corbyn, en veteran fra partiets venstrefløy, snart ville lede Hennes Majestets opposisjon. I årevis har han blitt marginalisert av kollegene i parlamentet og ignorert av mediene. Han er den ultimate outsideren, båret fram til seier av et grasrotfenomen som valgte ham med 59,5 prosent av stemmene – hele 40 prosentpoeng foran sin nærmeste rival på 19 prosent! Ingen tidligere britisk partileder har hatt et så sterkt mandat. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Reformene bak finanspanikken

Neste sak

Tænkningens kraft

Andre saker om Storbritannia

Britisk helse på hell

I 2011 bremset økningen i forventet levealder brått opp i Storbritannia. Årsaken er utelukkende politisk.

Buckingham før Brussel

Et katastrofescenario ved brexit er en gjenoppblussing av konflikten i Nord-Irland, spesielt siden ultrakonservative og antikatolske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.