Nesten like mektig som Mao

Med tordentaler mot «vestlige verdier», et velsmurt propagandamaskineri og en aggressiv utenrikspolitikk skal Xi Jinping lose Kina gjennom en vanskelig tid.

Er Xi Jinping en ny rød prins og Maos verdige arvtaker? Flere vestlige kommentatorer omtaler han som det på grunn av stilskiftet hans etter maktovertakelsen i mars 2013. Han er blitt mer personlig, tonen er mer direkte og tilgjengelig. Han oppfører seg mer likefram og folkelig. Mange snakker om en ny personkultus rundt mannen med kallenavnet Xi Dada, «pappa Xi».

Det er ikke hans forsøk på å skrote sjargongen og partiledelsens spartanske framtoning og å gjøre seg til en samlende autoritetsfigur, som får det til å koke over for de utenlandske kommentatorene. Det er snarere propagandamaskineriet hans. I hans første to år som president har partiavisen Folkets Dagbladet nevnt Xi Jinping dobbelt så mange ganger i hovedseksjonen som forgjengeren Hu Jintao i tilsvarende periode. Sønnen til kommunisthelten Xi Zhongxun går ikke av veien for å mobilisere folkemassene à la Mao, med velorkestrerte scener der Xi Jinping spiller fotball, skyter med gevær, spiser en sandwich eller holder paraplyen sin selv, men mest alt av scener der han står foran et beundrende folkehav. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hvem tar egentlig imot flyktningene?

Neste sak

Europeisk protest mot frihandelsavtale

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

0 kr 0