Nesten like mektig som Mao

Med tordentaler mot «vestlige verdier», et velsmurt propagandamaskineri og en aggressiv utenrikspolitikk skal Xi Jinping lose Kina gjennom en vanskelig tid.

Er Xi Jinping en ny rød prins og Maos verdige arvtaker? Flere vestlige kommentatorer omtaler han som det på grunn av stilskiftet hans etter maktovertakelsen i mars 2013. Han er blitt mer personlig, tonen er mer direkte og tilgjengelig. Han oppfører seg mer likefram og folkelig. Mange snakker om en ny personkultus rundt mannen med kallenavnet Xi Dada, «pappa Xi».

Det er ikke hans forsøk på å skrote sjargongen og partiledelsens spartanske framtoning og å gjøre seg til en samlende autoritetsfigur, som får det til å koke over for de utenlandske kommentatorene. Det er snarere propagandamaskineriet hans. I hans første to år som president har partiavisen Folkets Dagbladet nevnt Xi Jinping dobbelt så mange ganger i hovedseksjonen som forgjengeren Hu Jintao i tilsvarende periode. Sønnen til kommunisthelten Xi Zhongxun går ikke av veien for å mobilisere folkemassene à la Mao, med velorkestrerte scener der Xi Jinping spiller fotball, skyter med gevær, spiser en sandwich eller holder paraplyen sin selv, men mest alt av scener der han står foran et beundrende folkehav. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Hvem tar egentlig imot flyktningene?

Neste sak

Europeisk protest mot frihandelsavtale

Andre saker om Kina

Kinas tvilsomme tall

Mens flere hundre tusen har dødd av koronaviruset i Vesten, er de offisielle kinesiske tallene under

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

Truet tibetanskhet

De kinesiske myndighetene har skiftet strategi fra full undertrykkelse av tibetanernes religiøse og politiske frihet til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.