Kina

Nesten like mektig som Mao

Med tordentaler mot «vestlige verdier», et velsmurt propagandamaskineri og en aggressiv utenrikspolitikk skal Xi Jinping lose Kina gjennom en vanskelig tid.

Posted on

Er Xi Jinping en ny rød prins og Maos verdige arvtaker? Flere vestlige kommentatorer omtaler han som det på grunn av stilskiftet hans etter maktovertakelsen i mars 2013. Han er blitt mer personlig, tonen er mer direkte og tilgjengelig. Han oppfører seg mer likefram og folkelig. Mange snakker om en ny personkultus rundt mannen med kallenavnet Xi Dada, «pappa Xi».[ref] Tom Philips, «Xi Jinping: The growing cult of China’s ‘Big Daddy Xi’», The Telegraph, London, 8. desember 2014. [/ref]

Det er ikke hans forsøk på å skrote sjargongen og partiledelsens spartanske framtoning og å gjøre seg til en samlende autoritetsfigur, som får det til å koke over for de utenlandske kommentatorene. Det er snarere propagandamaskineriet hans. I hans første to år som president har partiavisen Folkets Dagbladet nevnt Xi Jinping dobbelt så mange ganger i hovedseksjonen som forgjengeren Hu Jintao i tilsvarende periode.[ref] Andrew Jacobs og Chris Buckley, «Move Over Mao: Beloved ‘Papa Xi’ Awes China», The New York Times, 7. mars 2015.[/ref] Sønnen til kommunisthelten Xi Zhongxun går ikke av veien for å mobilisere folkemassene à la Mao, med velorkestrerte scener der Xi Jinping spiller fotball, skyter med gevær, spiser en sandwich eller holder paraplyen sin selv, men mest alt av scener der han står foran et beundrende folkehav. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver