En dum og tankeløs krig

Drapene i Paris 13. november har fått Vesten til å trappe opp militæroperasjonene i Midtøsten. Regionen synes dømt til evig krig. Et dusin utenlandske land fra USA til Russland, Iran til Tyrkia, er enige om å knuse IS militært, men det er også det eneste de er enige om.

«Jeg er ikke imot alle kriger. Det jeg er imot er en dum krig, en tankeløs krig, en krig ikke basert på fornuft, men på sinne,» sa Barack Obama 2. oktober 2002. «Sinnet» etter angrepene 11. september 2001 hadde ennå ikke lagt seg i USA, da president George W. Bush valgte å ikke vende det mot Saudi-Arabia, hvor de fleste Al-Qaida-folkene som sto bak angrepet kom fra, men mot Irak, som han angrep seks måneder senere. Mediene ville ha krig. De fleste demokratene i Senatet, inkludert Hillary Clinton, støttet krigen. Invasjonen av Irak skapte kaoset som senere ga opphav til Den islamske stat (IS).

Drapene i Paris i november er i ferd med å oppfylle de to hovedmålene til IS. Det første er å skape en koalisjon av «frafalne», «vantro» og «sjiamuslimske overløpere» som drar til Midtøsten for å slåss, først i Irak og Syria, så i Libya. Det andre målet er å få majoriteten i Vesten til å tro at deres muslimske medborgere er en skjult femtekolonne, en indre fiende som egentlig tjener mordere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mistroen til rettsstaten

Neste sak

Kriger Vesten ikke kan vinne

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

0 kr 0