En dum og tankeløs krig

Drapene i Paris 13. november har fått Vesten til å trappe opp militæroperasjonene i Midtøsten. Regionen synes dømt til evig krig. Et dusin utenlandske land fra USA til Russland, Iran til Tyrkia, er enige om å knuse IS militært, men det er også det eneste de er enige om.

«Jeg er ikke imot alle kriger. Det jeg er imot er en dum krig, en tankeløs krig, en krig ikke basert på fornuft, men på sinne,» sa Barack Obama 2. oktober 2002. «Sinnet» etter angrepene 11. september 2001 hadde ennå ikke lagt seg i USA, da president George W. Bush valgte å ikke vende det mot Saudi-Arabia, hvor de fleste Al-Qaida-folkene som sto bak angrepet kom fra, men mot Irak, som han angrep seks måneder senere. Mediene ville ha krig. De fleste demokratene i Senatet, inkludert Hillary Clinton, støttet krigen. Invasjonen av Irak skapte kaoset som senere ga opphav til Den islamske stat (IS).

Drapene i Paris i november er i ferd med å oppfylle de to hovedmålene til IS. Det første er å skape en koalisjon av «frafalne», «vantro» og «sjiamuslimske overløpere» som drar til Midtøsten for å slåss, først i Irak og Syria, så i Libya. Det andre målet er å få majoriteten i Vesten til å tro at deres muslimske medborgere er en skjult femtekolonne, en indre fiende som egentlig tjener mordere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0