Fengselsarbeidere organiserer seg

Mange tyske delstater pålegger sine innsatte å arbeide. Lave lønninger og manglende sosiale rettigheter har fått fangene til å organisere seg.

«Vi er en moderne og effektiv lokal bedrift. Vi jobber for å styrke den regionale økonomien. Derfor tilbyr vi et bredt spekter av tjenester, håndverk og industriproduksjon i våre verksteder,» skriver fengselsvesenet i delstaten Niedersachsen på nettsidene sine. Av de 62 000 innsatte i Tysklands 194 fengsler ved utgangen av 2014, arbeidet 38 000 og ga landet en inntekt på 150 millioner euro. Samtidig har fangetallet sunket jevnt i fem år.

Lønningene til de innsatte varierer i de ulike delstatene, men er jevnt over lave: I Berlin får de fra 8,96 til 14,93 euro dagen for åtte timers arbeid. Et godt stykke unna den nye minstelønnen på 8,50 euro i timen – et av prestisjeprosjektene til koalisjonsregjeringen mellom kristeligdemokratene (CDU-CSU) og sosialdemokratene (SPD). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0