Fengselsarbeidere organiserer seg

Mange tyske delstater pålegger sine innsatte å arbeide. Lave lønninger og manglende sosiale rettigheter har fått fangene til å organisere seg.

«Vi er en moderne og effektiv lokal bedrift. Vi jobber for å styrke den regionale økonomien. Derfor tilbyr vi et bredt spekter av tjenester, håndverk og industriproduksjon i våre verksteder,» skriver fengselsvesenet i delstaten Niedersachsen på nettsidene sine. Av de 62 000 innsatte i Tysklands 194 fengsler ved utgangen av 2014, arbeidet 38 000 og ga landet en inntekt på 150 millioner euro. Samtidig har fangetallet sunket jevnt i fem år.

Lønningene til de innsatte varierer i de ulike delstatene, men er jevnt over lave: I Berlin får de fra 8,96 til 14,93 euro dagen for åtte timers arbeid. Et godt stykke unna den nye minstelønnen på 8,50 euro i timen – et av prestisjeprosjektene til koalisjonsregjeringen mellom kristeligdemokratene (CDU-CSU) og sosialdemokratene (SPD). (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Streker som bygger hus

Neste sak

Strid om Schengen

Mer Tyskland

Tyske svingdører

Tysklands gamle mestere i svingdør møter nå hard konkurranse fra en ny generasjon utålmodige opportunister.

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av stor mangel på midler og personell.

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

Frigjøring og annektering

For østtyskerne er Berlinmurens fall en fortelling om politisk frihet og frigjøring fra et forhatt regime, men også en fortelling om et land og et folk som ble avviklet og økonomisk ruinert.

Avviklingen av et samfunn

Så snart Den tyske demokratiske republikk (DDR) var innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland (DBR), forsvant ikke bare landets institusjoner og økonomi, men også forlag, kinoer, tv-kanaler, radiostasjoner, artister og navn på gater og offentlige bygg i løpet av få år. Tidligere statskontrollerte aviser og magasiner ble privatisert og kjøpt opp av vesttyske forlag. Også utdanningssystemet, gratis adgang til kulturtilbud og barnehager ble utradert.

0 kr 0