Fengselsarbeidere organiserer seg

Mange tyske delstater pålegger sine innsatte å arbeide. Lave lønninger og manglende sosiale rettigheter har fått fangene til å organisere seg.

«Vi er en moderne og effektiv lokal bedrift. Vi jobber for å styrke den regionale økonomien. Derfor tilbyr vi et bredt spekter av tjenester, håndverk og industriproduksjon i våre verksteder,» skriver fengselsvesenet i delstaten Niedersachsen på nettsidene sine. Av de 62 000 innsatte i Tysklands 194 fengsler ved utgangen av 2014, arbeidet 38 000 og ga landet en inntekt på 150 millioner euro. Samtidig har fangetallet sunket jevnt i fem år.

Lønningene til de innsatte varierer i de ulike delstatene, men er jevnt over lave: I Berlin får de fra 8,96 til 14,93 euro dagen for åtte timers arbeid. Et godt stykke unna den nye minstelønnen på 8,50 euro i timen – et av prestisjeprosjektene til koalisjonsregjeringen mellom kristeligdemokratene (CDU-CSU) og sosialdemokratene (SPD). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Streker som bygger hus

Neste sak

Strid om Schengen

Mer Tyskland

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av

Avviklingen av et samfunn

Så snart Den tyske demokratiske republikk (DDR) var innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland (DBR), forsvant ikke bare

0 kr 0