Tyskland Kriminalpolitikk

Fengselsarbeidere organiserer seg

Mange tyske delstater pålegger sine innsatte å arbeide. Lave lønninger og manglende sosiale rettigheter har fått fangene til å organisere seg.

Posted on

«Vi er en moderne og effektiv lokal bedrift. Vi jobber for å styrke den regionale økonomien. Derfor tilbyr vi et bredt spekter av tjenester, håndverk og industriproduksjon i våre verksteder,» skriver fengselsvesenet i delstaten Niedersachsen på nettsidene sine. Av de 62 000 innsatte i Tysklands 194 fengsler ved utgangen av 2014, arbeidet 38 000 og ga landet en inntekt på 150 millioner euro. Samtidig har fangetallet sunket jevnt i fem år.[ref] Ved utgangen av 2010 hadde Tyskland 69 000. Det tyske statistikkbyrået (Destatis), delstatenes justisdepartementer, Tageszeitung, Berlin, 15. oktober 2014. [/ref]

Lønningene til de innsatte varierer i de ulike delstatene, men er jevnt over lave: I Berlin får de fra 8,96 til 14,93 euro dagen for åtte timers arbeid. Et godt stykke unna den nye minstelønnen på 8,50 euro i timen – et av prestisjeprosjektene til koalisjonsregjeringen mellom kristeligdemokratene (CDU-CSU) og sosialdemokratene (SPD). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver