Frankrikes ferd mot permanent unntakstilstand

Etter over en måned med unntakstilstand er resultatet tynt. Mens ekspertene krever mer penger, utstyr og ansatte til rettsvesenet, har den franske regjeringen gitt all makt til politiet, uten hensyn til om det har noen virkning eller til grunnleggende friheter.

Den 19. november kl. 04.30 sprenger en eliteavdeling fra politiet opp døren på en leilighet i Nice som tilhører et tunisisk ektepar. Eksplosjonen skader hodet og halsen til datteren deres på seks. Politiet forlater stedet stotrende: Det var feil adresse. 21. november kl. 20.30 stormer politi i full stridsutrustning halal-restauranten Pepper-Grill i Paris-forstaden Saint-Ouen-l’Aumône. De beordrer spisegjestene til å plassere hendene rolig på bordene. I kjelleren sparker de inn dørene mens eieren fånyttes forsøker å si at de kan bruke dørhåndtaket. Litt over midnatt 22. november slår politiet i Seine-Saint-Denis nord for Paris inn døren til en mann med skjegg som har konvertert til islam. De endevender leiligheten hans og drar uten å si et ord.

24. november blir et par med anarkistsympatier som driver en grønnsakshandel utsatt for en husransakelse ved soloppgang. Paret er mistenkt for å ha deltatt i en demonstrasjon tre år tidligere mot planen om en ny flyplass i Bretagne. Politiordren fastslår at det er «alvorlige grunner til å tro at det kan finnes personer, våpen eller gjenstander i lokalene som kan knyttes til aktiviteter av terroristkarakter». 8. desember innrømmer innenriksministeren en «misforståelse» og opphever husarresten til en familiefar som har vart siden 15. november: Etter at en tidligere arbeidsgiver, sjefen for et renseanlegg i Aix-en-Provence, anga ham med fantasifulle beskyldninger måtte han møte opp fire ganger om dagen på politikammeret. «Hvem er skjeggemannen?» spurte politiet under husransakelsen da de så en gravering av Leonardo da Vinci. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0