En tid for sinte menn

Den kapitalistiske modernitetens løfter om fred og velstand hadde allerede forduftet før finanskrakket i 2008. Nå er turen kommet til dens kultur, ånd og dens dannede, men svikefulle ledere.

Komplimentene kom overraskende. 17. desember uttrykte Putin en forkjærlighet for en av kandidatene i de amerikanske republikanernes primærvalg: New York-milliardæren Donald Trump. Putin kalte ham en «fargerik og talentfull mann», og så på ham som «den klare lederen i presidentkappløpet». Trump avviste ikke hyllesten, selv om den kan skade ham i et parti med mange nykonservative som ikke klarer å bli enige om de hater Russland eller Iran mest. Han reagerte snarere med begeistring: Putin «leder landet sitt, og i det minste er han en leder, i motsetning til det vi har her i landet». Trump lovet også at hvis han blir president i USA så ville han «komme overens med ham». Den gjensidige sympatien mellom de to viljesterke mennene forsterkes av deres felles forakt for dagens beboer i Det hvite hus. «Han liker ikke Obama i det hele tatt,» sa Trump fornøyd. «Han respekterer ikke Obama.»

Vanligvis vinner lands interesser over affinitetene mellom lederne. Men i en tid hvor verdensøkonomien er i ferd med å spore av, hvor oljeprisen kollapser, hvor det skjer stadig flere blodige attentater, er det verken overraskende eller uvesentlig at verdier som orden og autoritet, og sterke, kyniske og brutale menn inntar den politiske scenen. Både Trump og Putin vil ha en patriotisk og moralsk gjenreising, begge er fulle av nostalgi for en romantisert nasjonal fortid. Begge brøler, flekser muskler og sender ut soldater. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Strid om Schengen

Neste sak

I voldgiftens vold

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det ikke mye liberalitet igjen i presidentgjerningen hans.

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med, er det lett å utvide rommet for bannlysning og forbud.

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Hvem blir den neste fienden?

Siden Washington ønsker å innta lederrollen i kampen for «demokratiet», bør satellittstatene være klar over at USA ikke er enig med seg selv om hvem som er hovedfienden.

0 kr 0