Banksjefen, anarkisten og smarttelefonen

Framveksten av digitale penger som Bitcoin, gjenoppliver en gammel tanke om et pengesystem uten finansindustrien som mellomledd.

Etter at Amazon har snudd opp ned på forlagsindustrien, Airbnb har rystet hotellbransjen og etter Ubers frontalangrep på taxinæringen, har den digitale tornadoen nå nådd Wall Street. I likhet med bokhandelen, som setter forleggere i kontakt med lesere, er finansindustrien i bunn og grunn bare et mellomledd mellom låntakere og långivere – og en forlokkende gullgruve for de unge selskapene som kobler finans og ny teknologi. Disse såkalte fintech-selskapene har som ambisjon å erstatte tradisjonelle banker med app-baserte plattformer. Som så ofte skaper slike anledninger både panikk og entusiasme. Konsulentene lover at de tradisjonelle aktørene vil dø ut like raskt som de digitale metodene omgår lover og regler. Flere tusen artikler forklarer med et hemningsløst detaljfokus hvordan teknologien bak den elektroniske valutaen Bitcoin er i ferd med å revolusjonere finanstransaksjonene.

De nye finansteknologiene «forandrer alt fra hvordan vi bruker bankene til selve begrepet penger», hevder den amerikanske gründeren Brett King, forfatter av flere bestselgere om temaet, i introen til sin ukentlige radiosending «Breaking Banks». I Storbritannia har omsetningen til fintech-selskapene vokst med 74 prosent i året siden Lehman Brothers gikk konkurs i 2008. En gullgruve fôret av forbrukernes mistro til finanssystemet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Forhekset av Silicon Valley

Neste sak

Hvorfor slikker hundene seg selv?

Mer Økonomi

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

0 kr 0