En umulig jobb

Kampen for å erstatte Ban Ki-moon som FNs generalsekretær er i gang. Innen utgangen av året skal en ny kandidat være på plass. Vil den neste generalsekretæren klare å være mer general enn sekretær, spør tidligere visegeneralsekretær Shashi Tharoor, som kom på andreplass ved forrige valg i 2006.

«Verdens mest umulige jobb,» sa FNs første generalsekretær Trygve Lie (1946–1952) til sin etterfølger, Dag Hammarskjöld, i 1953. Jobben er ikke blitt lettere med tiden. FN-pakten sier at generalsekretæren «skal være organisasjonens øverste administrative leder» og samtidig en uavhengig tjenestemann som Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet kan gi visse uspesifiserte (men implisitt politiske) oppgaver. Hver generalsekretær må dermed bestemme seg for om han eller hun skal være mest sekretær eller mest general.

Paradoksene er mange. Generalsekretæren er forventet å ha støtte fra regjeringene, spesielt de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet (USA, Kina, Frankrike, Storbritannia og Russland, kjent i FN-språket som P5). Samtidig skal generalsekretæren være upartisk. For å kvalifisere til stillingen må kandidaten ha lang erfaring fra byråkrati og diplomati, men så snart generalsekretæren er valgt må han eller hun legge fortiden bak seg for å bli verdens stemme, eller en slags sekulær pave. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Slaver i det 21. århundret

Neste sak

For et par holmer mer

Andre saker om Politikk

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Guds koreanske krigere

Protestantismen er blitt Sør-Koreas største trossamfunn. Med teologisk og politisk inspirasjon fra USA er de fast

Reaksjonær vekkelse

Evangelikale kristne har bidratt til å få både Jair Bolsonaro og Donald Trump valgt. Vekkelsesbevegelsen er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.