En umulig jobb

Kampen for å erstatte Ban Ki-moon som FNs generalsekretær er i gang. Innen utgangen av året skal en ny kandidat være på plass. Vil den neste generalsekretæren klare å være mer general enn sekretær, spør tidligere visegeneralsekretær Shashi Tharoor, som kom på andreplass ved forrige valg i 2006.

«Verdens mest umulige jobb,» sa FNs første generalsekretær Trygve Lie (1946–1952) til sin etterfølger, Dag Hammarskjöld, i 1953. Jobben er ikke blitt lettere med tiden. FN-pakten sier at generalsekretæren «skal være organisasjonens øverste administrative leder» og samtidig en uavhengig tjenestemann som Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet kan gi visse uspesifiserte (men implisitt politiske) oppgaver. Hver generalsekretær må dermed bestemme seg for om han eller hun skal være mest sekretær eller mest general.

Paradoksene er mange. Generalsekretæren er forventet å ha støtte fra regjeringene, spesielt de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet (USA, Kina, Frankrike, Storbritannia og Russland, kjent i FN-språket som P5). Samtidig skal generalsekretæren være upartisk. For å kvalifisere til stillingen må kandidaten ha lang erfaring fra byråkrati og diplomati, men så snart generalsekretæren er valgt må han eller hun legge fortiden bak seg for å bli verdens stemme, eller en slags sekulær pave. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Slaver i det 21. århundret

Neste sak

For et par holmer mer

Mer Politikk

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Verdens ende eller framtidens begynnelse

Om verden ikke går under for alvor, tiltar bekymringen for at sivilisasjonen vil kollapse. Først når vi forstår hva som ligger i tanken om verdens ende, kan vi lære å tenke på vår tid som en begynnelse.

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Hvordan sabotere en gassrørledning

Hvorfor har en rørledning som bare utvider en allerede eksisterende infrastruktur utløst en av de alvorligste diplomatiske krisene mellom USA og Tyskland etter andre verdenskrig?

0 kr 0