Økonomi Skatteunndragelse

Still skattesnyterne for retten

De mange avsløringene av skatteunndragelser verden over viser i hvor stort omfang de mektigste og slueste får lov til å unndra skatt ustraffet. Skatteunndragelsene og straffefriheten er ikke uunngåelig, men et resultat av politiske valg.

Posted on

Da jeg jobbet hos statsadvokaten i Paris-forstaden Évry på 1980-tallet, hadde jeg ansvar for skattesakene. Allerede den gang la jeg merke til at det bare dreide seg om småsaker, som grønnsakhandleren som hadde tatt feil moms på tomatene han solgte på torget. Saken lignet på tipsene vi fikk inn til kommisjonen mot skatteunndragelse: en tømmerhogger som solgte ved til pensjonister uten å oppgi inntekten, en glassliper eller taksidermist som arbeidet svart.

Senere har det bare blitt tydeligere at de rikeste jukser uten å bli straffet for det, og det i stor skala. Panama-papirene har brakt for dagen elleve millioner dokumenter fra bare ett advokatfirma, basert i et skatteparadis. Det er nok til gjøre vanlige skattebetalere svimle. Hva tenker de i Storbritannia, hvor Royal Bank of Scotland har fått 45 milliarder pund i offentlig krisehjelp, og så får de vite at banken har hjulpet rike kunder med å unndra seg sine skatteforpliktelser? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen