Fra Terminator Salvation. Foto: The Walt Disney Company Nordic.
Våpenindustri Autonome våpen

FN-kamp mot drapsroboter

De første formelle drøftingene i FN om forbud mot såkalte drapsroboter skal finne sted i Genève i april. Uten en enighet om sterke begrensninger kan virkeligheten snart minne om Terminator med maskiner som dreper på egen hånd.

Posted on

I juni var bakkekamproboter den store attraksjonen på våpenmessen Euro-satory utenfor Paris, med roboter som TheMIS som kan utstyres med maskingevær eller granatkastere, antiterrorroboten Dogo og det sju tonn tunge kjøretøyet RoBattle, et kanontårn montert på seks hjul ment for å beskytte konvoier. Disse våpnene blir fortsatt fjernstyrt av mennesker, men noen roboter kan allerede automatiseres fullstendig.

Det er tilfellet med sørkoreanske Sam-sungs SGR–A1. Siden 2013 har vaktroboten overvåket grensen mellom Sør- og Nord-Korea døgnet rundt med kameraer og sensorer som kan oppdage mål opptil fire kilometer unna. SGR-A1 kan gjenkjenne stemmer og passord, skille mellom mennesker og dyr, og advare folk som krysser demarkasjonslinjen. Hvis de løfter hendene i været skyter «robocopen» ikke. Hvis ikke her den et Daewoo K3-maskinggevær eller en 40 mm granat-kaster til rådighet. Tillatelse til å skyte kommer fortsatt fra menneskene i kommandosenteret, men roboten har en automatisk-modus hvor den kan handle på egen hånd.[ref] «Robotisation de la guerre: le soldat SGR-A1, l’ultime sentinelle», 7. januar 2015, Contrepoints.org. «Samsung Techwin SGR-A1 Sentry Guard Robot», GlobalSecurity.org, 11. juli 2011.[/ref] Samsung reklamerer for at vaktsoldaten aldri blir trøtt og takler alle værforhold. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver