Vi er ikke et amerikansk protektorat

Donald Trumps utfall mot Mexico har sparket i gang den meksikanske valgkampen halvannet år før valget. En kandidat skiller seg allerede ut, venstrehåpet Andrés Manuel López Obrador som her forteller om sin strategi mot Trump.

For to år siden begynte den framtidige amerikanske presidenten og hans rådgivere systematisk å undersøke amerikanernes sinnsstemning. Blant de mest framtredende følelsene var skuffelse, irritasjon, sinne, tristhet og fortvilelse. I politikken er denne metoden ikke ukjent, spesielt ikke for de som har råd til kvalitative studier (se neste side). Undersøkelsene endte med en diagnose som var skreddersydd for å få Trump valgt. Alt han trengte å gjøre var å utnytte den generelle stemningen, gjøre seg til talsmann for den og gi den en fortolkning, i håp om at nettopp hans fortolkning ville sive inn i samfunnet. Med et oppsiktsvekkende argument: Meksikanerne og muslimene var ikke lenger ønsket i USA.

Lenge før Trump tiltrådte var det åpenbart at hans antimeksikanske kampanje ikke var basert på en økonomisk analyse, men på politiske interesser: Noen forsøker å utnytte den amerikanske nasjonalfølelsen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fra den kalde krigen til invasjon av Irak

Neste sak

De små tingene som gjør at man vinner valg

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som

0 kr 0