Innesperret utenfor

Det finnes 65 millioner flyktninger og fordrevne i verden. Mange av dem tvinges til å bo i leirer, en slags åpne fengsler hvor de er fratatt grunnleggende rettigheter.

mai 2017
Flyktningleiren Khaser i irakisk Kurdistan. Foto: Dimitar DILKOFF, AFP / NTB SCANPIX

Leirer for flyktninger og fordrevne, leirer for migranter, ventesoner, akuttmottak, transittmottak, interneringsleirer, forvaringssentre, utlendingsinternater, asylmottak, «ghettoer», «jungler», hot spots. Disse ordene har stått på dagsordenen i de fleste land siden slutten av 1990-tallet. Leirene er ikke bare et sted hvor millioner av mennesker lever sine liv, de er også blitt en sentral bestanddel i «det globale samfunnet», en av styringsformene i verden, en måte å håndtere det uønskede på.

Leiren som moderne fenomen er et resultat av den internasjonale avreguleringen etter den kalde krigen og har fått et betydelig omfang med de politiske, økologiske og økonomiske rystelsene i det 21. århundret. Fenomenet vokser. Lokale, nasjonale eller internasjonale myndigheter plasserer stadig mer folk i en eller annen form for leir, og tvinger dem til å bli værende der i kortere eller lengre tid. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal