Fortykningsmiddel for Afrika

Før den blir solgt på et marked i Vest-Afrika kan en boks med kinesisk tomatpuré ha reist verden rundt.

Tomatjordet på 23 mål ligger utenfor byen Wusu nord i den kinesiske regionen Xinjiang, midt mellom regionhovedstaden Ürümqi og Kasakhstan. En 14-årig jente hever øksen over hodet og hogger løs en plante full av modne tomater. Ved siden av henne plukker en arbeider opp planten og rister den kraftig. Tomatene faller ned på bakken. Litt etter litt dannes det røde og grønne rader på jordet. Med jevne mellomrom setter de hundre fruktplukkerne, de fleste migranter fra Sichuan og noen uigurer, seg på huk og fyller store plastsekker. For hver sekk på 25 kilo får de 2,2 yuan, litt under tre kroner. «Jeg og kona klarer til sammen å høste rundt 170 sekker om dagen,» sier en arbeider. Altså 250 kroner per person. Det er ti ganger mer enn på begynnelsen av 2000-tallet, men nå møter plukkerne konkurranse fra maskiner importert fra Italia.

I hjørnet av jordet holder Li Songmin øye med innhøstingen. Tomatene hans skal leveres med lastebil denne kvelden til en fabrikk eid av Cofco Tunhe. Hva som skjer med tomatene vet han ikke. Han leier jordet og kjenner ingen av arbeiderne personlig, de er alle hentet inn fra en «arbeidskraftleverandør». Cofco Tunhe forsyner ham med Heinz-tomater som gir store avlinger, men han må dyrke dem på bestemt vis. Cofco Tunhe kjøper også avlingen til forhåndsavtalt pris. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Apati og likegyldighet i Labour-land

Neste sak

Kapitalisme forklart med ketsjup

Mer Afrika

Afrikas underlige taushet

Svikten til det internasjonale samfunnet da 800 000 tutsier ble massakrert i Rwanda har blitt gransket med lupe siden 1994. Men tausheten i de afrikanske landene om det 20. århundrets siste folkemord har sjelden vært et tema.

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske» hierarkier på bakgrunn av rasistisk ideologi og la med det grunnlaget for folkemordet på tutsiene.

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

0 kr 0