På jakt etter en kapitalisme med et menneskelig ansikt

Geografisk plassert midt i Europa forsøker Slovakia å være eurosonens gode elev. Men en nylig storstreik blant Volkswagen-arbeiderne i landet avslører en sterk misnøye med arbeidsfordelingen i EU.

september 2017
I 1995 bestemte byen Košice i Øst-Slovakia seg for å endre boligpolitikken og flytte sosialboligene til bydelen Luník IX, som ble en av de størst romghettoene i Sentral-Europa. FOTO: SAMUEL KUBANI, AFP / NTB SCANPIX

Bratislava viser seg fra sin dovne side denne sommerdagen. Tur­istene stimler sammen i de trange gatene i byens historiske sentrum som har blitt restaurert de to siste tiårene. Arrene fra kommunistregimet – firkantede boligblokker, en motorvei som deler bykjernen i to mellom slottet og katedralen – har fått selskap av nye kjøpe­sentre og kalde kontorbygg med utenlandske selskapslogoer. De mange nybyggene vitner om at en viss velstand er tilbake. Ekspertene er også entusiastiske: «Internasjonal konkurranseevne, finansiell og budsjettmessig stabilitet, og rikelig med direkte utenlandsinvesteringer (DUI) bidrar til en varig bedring av levekår.»

Banner på rådhuset i Banská Bystrica hengt opp av regionpresident Marian Kotleba fra det ultranasjonalistiske Folkepartiet Vårt Slovakia. Foto: Wikimedia Commons.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal