På jakt etter en kapitalisme med et menneskelig ansikt

Geografisk plassert midt i Europa forsøker Slovakia å være eurosonens gode elev. Men en nylig storstreik blant Volkswagen-arbeiderne i landet avslører en sterk misnøye med arbeidsfordelingen i EU.

Bratislava viser seg fra sin dovne side denne sommerdagen. Tur­istene stimler sammen i de trange gatene i byens historiske sentrum som har blitt restaurert de to siste tiårene. Arrene fra kommunistregimet – firkantede boligblokker, en motorvei som deler bykjernen i to mellom slottet og katedralen – har fått selskap av nye kjøpe­sentre og kalde kontorbygg med utenlandske selskapslogoer. De mange nybyggene vitner om at en viss velstand er tilbake. Ekspertene er også entusiastiske: «Internasjonal konkurranseevne, finansiell og budsjettmessig stabilitet, og rikelig med direkte utenlandsinvesteringer (DUI) bidrar til en varig bedring av levekår.»

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Baksiden av det tyske mirakelet

Neste sak

Psykogen bedehusmagi

Mer Slovakia

0 kr 0