I 1995 bestemte byen Košice i Øst-Slovakia seg for å endre boligpolitikken og flytte sosialboligene til bydelen Luník IX, som ble en av de størst romghettoene i Sentral-Europa. FOTO: SAMUEL KUBANI, AFP / NTB SCANPIX
Slovakia Økonomisk suverenitet

På jakt etter en kapitalisme med et menneskelig ansikt

Geografisk plassert midt i Europa forsøker Slovakia å være eurosonens gode elev. Men en nylig storstreik blant Volkswagen-arbeiderne i landet avslører en sterk misnøye med arbeidsfordelingen i EU.

Posted on

Bratislava viser seg fra sin dovne side denne sommerdagen. Tur­istene stimler sammen i de trange gatene i byens historiske sentrum som har blitt restaurert de to siste tiårene. Arrene fra kommunistregimet – firkantede boligblokker, en motorvei som deler bykjernen i to mellom slottet og katedralen – har fått selskap av nye kjøpe­sentre og kalde kontorbygg med utenlandske selskapslogoer. De mange nybyggene vitner om at en viss velstand er tilbake. Ekspertene er også entusiastiske: «Internasjonal konkurranseevne, finansiell og budsjettmessig stabilitet, og rikelig med direkte utenlandsinvesteringer (DUI) bidrar til en varig bedring av levekår.»[ref] «Economic Surveys: Slovak Republic 2017», OECD, Bratislava, 21. juni 2017.[/ref]

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver