Permanent strømkrise

Afrikas vannkraftpotensialet estimert til 18 ganger dagens kapasitet, hvorav halvparten vil være økonomisk bærekraftig fra første dag.

februar 2018
En strømbod i Kigali (Rwanda), juli 2016. Selv der hvor det er tilgang til strømnettet har mange ikke råd til abonnement. Foto: Sarine Arslanian / Shutterstock.com.

Afrikas produksjonskapasitet er på størrelse med Tysklands: 160 000 megawatt (MW). To tredjedeler av kraftverkene er i Nord-Afrika, og i Sør-Afrika, det eneste landet som har et atomkraftverk. De andre landene har til sammen en kapasitet på 53 000 MW, like mye som Portugal. Mye av den er konsentrert rundt Guineabukta og Øst-Afrika (Etiopia, Kenya, Tanzania, Uganda).

Offisielt har 650 millioner afrikanere ikke tilgang til strømnettet. På papiret har flere land under 15 prosent tilgang: Sierra Leona, Liberia, Burkina Faso, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Burundi og Malawi. I tillegg kommer de som har tilgang til et strømnett, men ikke råd til strømabonnement. Tilgangen er også nokså varierende mange steder, med mange strømbrudd på grunn av gamle kraftverk, manglende vedlikehold og tørke som rammer vannkraftverkene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal