Kvinnene redder Indias landbruk

Den indiske landsbygda sliter med tørke, gjeld og selvmordsbølger. Nå tar kvinnene over og gjenoppliver et solidarisk og bærekraftig landbruk.

Mens naboene setter seg rundt henne i skyggen av et lite leirhus, fyller Shaila Shikrant boller med korn og belgfrukter: ris, hvete, mais, erter, peanøtter, sesamfrø, kikerter, linser og bukkehornkløver. Fra smilet hennes slutter jeg at det er resultatet av arbeidet hennes. Men det er også resultatet av en liten revolusjon.

Jeg er i Masla, en landsby med åtte hundre familier i regionen Marathwada i delstaten Maharashtra, fem hundre kilometer fra delstatshovedstaden Mumbai. Området har de siste årene opplevd ekstreme hetebølger og er blitt episenter for en alvorlig landbrukskrise: Over 6000 bønder har tatt livet sitt de siste to årene, drevet til randen av tørke og kronisk gjeld. Selvmordsbølgen har også skylt over resten av landet. Hvert år siden 2013 har 12 000 indiske bønder tatt livet sitt, ifølge statistikk myndighetene overleverte til landets høyesterett i mai i fjor. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ut og av sted

Neste sak

Den borgerlige dissidenten

Mer India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17. parlamentsvalg viste nok en

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen

0 kr 0