Kvinnene redder Indias landbruk

Den indiske landsbygda sliter med tørke, gjeld og selvmordsbølger. Nå tar kvinnene over og gjenoppliver et solidarisk og bærekraftig landbruk.

Mens naboene setter seg rundt henne i skyggen av et lite leirhus, fyller Shaila Shikrant boller med korn og belgfrukter: ris, hvete, mais, erter, peanøtter, sesamfrø, kikerter, linser og bukkehornkløver. Fra smilet hennes slutter jeg at det er resultatet av arbeidet hennes. Men det er også resultatet av en liten revolusjon.

Jeg er i Masla, en landsby med åtte hundre familier i regionen Marathwada i delstaten Maharashtra, fem hundre kilometer fra delstatshovedstaden Mumbai. Området har de siste årene opplevd ekstreme hetebølger og er blitt episenter for en alvorlig landbrukskrise: Over 6000 bønder har tatt livet sitt de siste to årene, drevet til randen av tørke og kronisk gjeld. Selvmordsbølgen har også skylt over resten av landet. Hvert år siden 2013 har 12 000 indiske bønder tatt livet sitt, ifølge statistikk myndighetene overleverte til landets høyesterett i mai i fjor. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ut og av sted

Neste sak

Den borgerlige dissidenten

Mer India

Indisk bondeopprør mot landbrukskutt

I midten av september fikk den indiske regjeringen vedtatt en brutal avregulering av det offentlige mat- og landbrukssystemet. Det har utløst en enorm protestbølge over hele landet.

Frykt blant Indias muslimer

Over tretti personer har blitt drept og flere hundre skadet i kjølvannet av de store protestene mot statsminister Narendra Modis tillegg til statsborgerskapsloven.

Hindunasjonalistenes jakt på «infiltratorer»

I den indiske delstaten Assam bygges en gigantisk leir for «ulovlige innvandrere» som er blitt fratatt indisk statsborgerskap. Mens hinduene blant dem kan få statsborgerskapet tilbake, risikerer muslimene å bli innesperret for resten av livet.

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet.

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen fem år senere spilte Modi derimot høyt på fiendskapet og hindunasjonalisme for å få fortsette som statsminister.

0 kr 0