Kvinnene redder Indias landbruk

Den indiske landsbygda sliter med tørke, gjeld og selvmordsbølger. Nå tar kvinnene over og gjenoppliver et solidarisk og bærekraftig landbruk.

mars 2018
New Delhi, 20. november 2017. En bonde fra Telangana sør i India under en demonstrasjon hvor ulike bondeorganisasjoner krever sletting av gjeld og bedre priser for avlingene. Hun holder fram et bilde av ektemannen sin, som skal ha blitt drevet til selvmord på grunn av de økonomiske vanskene. Foto: Adnan Abid, Reuters / NTB SCANPiX

Mens naboene setter seg rundt henne i skyggen av et lite leirhus, fyller Shaila Shikrant boller med korn og belgfrukter: ris, hvete, mais, erter, peanøtter, sesamfrø, kikerter, linser og bukkehornkløver. Fra smilet hennes slutter jeg at det er resultatet av arbeidet hennes. Men det er også resultatet av en liten revolusjon.

Jeg er i Masla, en landsby med åtte hundre familier i regionen Marathwada i delstaten Maharashtra, fem hundre kilometer fra delstatshovedstaden Mumbai. Området har de siste årene opplevd ekstreme hetebølger og er blitt episenter for en alvorlig landbrukskrise: Over 6000 bønder har tatt livet sitt de siste to årene, drevet til randen av tørke og kronisk gjeld. Selvmordsbølgen har også skylt over resten av landet. Hvert år siden 2013 har 12 000 indiske bønder tatt livet sitt, ifølge statistikk myndighetene overleverte til landets høyesterett i mai i fjor. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal