Snikinnføring av GMO i Kina

Selv om Kina har vært en pioner innen genmodifiserte organismer, er ytterst få avlinger tillatt og 70 prosent av kineserne er imot GMO. Det hindrer ikke at mange millioner kinesere spiser genmodifiserte matvarer uten å vite det.

Taxisjåføren min brukte en hel morgen på å finne forsøksbasen for genmodifisert ris langs de svingete veiene i Shoushan i mai i fjor. Tettstedet med 16 000 innbyggere ligger bortgjemt i et fjell dekket av frodig subtropisk vegetasjon litt over tjue kilometer fra Fuzhou, provinshovedstaden i Fujian i det sørøstlige Kina. Her har ingen jeg snakket med hørt uttrykket genmodifiserte organismer (GMO) før.

I enden av en blindvei står det en ubevoktet vidåpen metallport: «Nasjonalt senter for testing og industrialisering av genmodifisert ris». Siden 2009 har sentralregjeringen investert 6 millioner yuan (7,3 millioner kroner) og lokalmyndighetene 4 millioner i disse åkrene på 113,3 mål. Senteret drives av provinsens landbruksakademi i samarbeid med forskergruppen til Zhu Zhen, en av nestorene innen kinesisk GMO-forskning. I åtte store drivhus midt i en vanlig risåker spirer flere tusen genmodifiserte planter fordelt på noen hundre betongkar. I hvert kar står det skilt med opplysninger om når plantene ble sådd og hvilken forskergruppe som har ansvaret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Macrons offensiv

Neste sak

Velkommen til den nye atomalderen

Andre saker om Kina

Kinas tvilsomme tall

Mens flere hundre tusen har dødd av koronaviruset i Vesten, er de offisielle kinesiske tallene under

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

Truet tibetanskhet

De kinesiske myndighetene har skiftet strategi fra full undertrykkelse av tibetanernes religiøse og politiske frihet til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.