En kinesisk bonde undersøker hybridris på en forsøksåker i Sanya i Hainan-provinsen i mai 2004. Samme år ble det avslørt at genmodifiserte riskorn ble solgt i Kina. Foto: REUTERS / China Newsphoto / Scanpix.
Kina Zhang Qifa

Snikinnføring av GMO i Kina

Selv om Kina har vært en pioner innen genmodifiserte organismer, er ytterst få avlinger tillatt og 70 prosent av kineserne er imot GMO. Det hindrer ikke at mange millioner kinesere spiser genmodifiserte matvarer uten å vite det.

Posted on

Taxisjåføren min brukte en hel morgen på å finne forsøksbasen for genmodifisert ris langs de svingete veiene i Shoushan i mai i fjor. Tettstedet med 16 000 innbyggere ligger bortgjemt i et fjell dekket av frodig subtropisk vegetasjon litt over tjue kilometer fra Fuzhou, provinshovedstaden i Fujian i det sørøstlige Kina. Her har ingen jeg snakket med hørt uttrykket genmodifiserte organismer (GMO) før.

I enden av en blindvei står det en ubevoktet vidåpen metallport: «Nasjonalt senter for testing og industrialisering av genmodifisert ris». Siden 2009 har sentralregjeringen investert 6 millioner yuan (7,3 millioner kroner) og lokalmyndighetene 4 millioner i disse åkrene på 113,3 mål. Senteret drives av provinsens landbruksakademi i samarbeid med forskergruppen til Zhu Zhen, en av nestorene innen kinesisk GMO-forskning. I åtte store drivhus midt i en vanlig risåker spirer flere tusen genmodifiserte planter fordelt på noen hundre betongkar. I hvert kar står det skilt med opplysninger om når plantene ble sådd og hvilken forskergruppe som har ansvaret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Kina

Gulrot og pisk

De kinesiske lederne presser andre land til å isolere Taiwan internasjonalt, samtidig

0 kr 0
Gå til Toppen