Snikinnføring av GMO i Kina

Selv om Kina har vært en pioner innen genmodifiserte organismer, er ytterst få avlinger tillatt og 70 prosent av kineserne er imot GMO. Det hindrer ikke at mange millioner kinesere spiser genmodifiserte matvarer uten å vite det.

Taxisjåføren min brukte en hel morgen på å finne forsøksbasen for genmodifisert ris langs de svingete veiene i Shoushan i mai i fjor. Tettstedet med 16 000 innbyggere ligger bortgjemt i et fjell dekket av frodig subtropisk vegetasjon litt over tjue kilometer fra Fuzhou, provinshovedstaden i Fujian i det sørøstlige Kina. Her har ingen jeg snakket med hørt uttrykket genmodifiserte organismer (GMO) før.

I enden av en blindvei står det en ubevoktet vidåpen metallport: «Nasjonalt senter for testing og industrialisering av genmodifisert ris». Siden 2009 har sentralregjeringen investert 6 millioner yuan (7,3 millioner kroner) og lokalmyndighetene 4 millioner i disse åkrene på 113,3 mål. Senteret drives av provinsens landbruksakademi i samarbeid med forskergruppen til Zhu Zhen, en av nestorene innen kinesisk GMO-forskning. I åtte store drivhus midt i en vanlig risåker spirer flere tusen genmodifiserte planter fordelt på noen hundre betongkar. I hvert kar står det skilt med opplysninger om når plantene ble sådd og hvilken forskergruppe som har ansvaret. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Macrons offensiv

Neste sak

Velkommen til den nye atomalderen

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

0 kr 0