Foto: James Gourley, REx / NTB SCANPIX.

Labours gjenoppstandelse

Mens de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene i Europa er i fritt fall, opplever Corbyns Labour en entusiasme uten sidestykke.

«Hvis du vil se hvordan de fattige dør, så kom til Grenfell Tower.» I avslutningstalen på Labours landsmøte i september siterte partileder Jeremy Corbyn den nigerianske poeten og forfatteren Ben Okris dikt om brannen som tok livet av 71 beboere i London 14. juni. Blokken med sosialboliger lå i en liten fattig enklave nord i den velstående bydelen Kensington. Klemt inne mellom en motorvei og en toglinje, ble beboerne overlatt til seg selv i en brutal ulikhetspolitikk. I Storbritannia har andelen av inntektene som går til den rikeste prosenten doblet seg de siste tretti årene, fra 4 prosent til 8,5 prosent av BNP. I Brighton dvelte Corbyn ved katastrofen: «Grenfell viser et falleferdig, ødelagt system, som Labour må og vil bytte ut.»

Kensington hadde vært i hendene på de konservative siden 70-tallet, da valgkretsen overraskende gikk over til Labour i juni i fjor. Corbyns Labour, er det fristende å presisere, for den politiske linjen til Storbritannias største venstreparti er forvandlet. «Mange forlot partiet under Blair.[ref] Tony Blair var statsminister fra 1997 til 2007 og tok Labour til høyre med programmet han kalte New Labour.[/ref] Jeg holdt meg for nesen og ble værende», sier Emma Dent Coad, Labours nye parlamentsmedlem fra bydelen. «De har vendt tilbake og mange unge har kommet til. Andre bidro i valgkampen uten å bli med i partiet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Hvordan bruke Spinoza?

Neste sak

Erdogans nasjonalistflørt

Andre saker om Storbritannia

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour

0 kr 0