Labours gjenoppstandelse

Mens de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene i Europa er i fritt fall, opplever Corbyns Labour en entusiasme uten sidestykke.

Foto: James Gourley, REx / NTB SCANPIX.

«Hvis du vil se hvordan de fattige dør, så kom til Grenfell Tower.» I avslutningstalen på Labours landsmøte i september siterte partileder Jeremy Corbyn den nigerianske poeten og forfatteren Ben Okris dikt om brannen som tok livet av 71 beboere i London 14. juni. Blokken med sosialboliger lå i en liten fattig enklave nord i den velstående bydelen Kensington. Klemt inne mellom en motorvei og en toglinje, ble beboerne overlatt til seg selv i en brutal ulikhetspolitikk. I Storbritannia har andelen av inntektene som går til den rikeste prosenten doblet seg de siste tretti årene, fra 4 prosent til 8,5 prosent av BNP. I Brighton dvelte Corbyn ved katastrofen: «Grenfell viser et falleferdig, ødelagt system, som Labour må og vil bytte ut.»

Kensington hadde vært i hendene på de konservative siden 70-tallet, da valgkretsen overraskende gikk over til Labour i juni i fjor. Corbyns Labour, er det fristende å presisere, for den politiske linjen til Storbritannias største venstreparti er forvandlet. «Mange forlot partiet under Blair. Jeg holdt meg for nesen og ble værende», sier Emma Dent Coad, Labours nye parlamentsmedlem fra bydelen. «De har vendt tilbake og mange unge har kommet til. Andre bidro i valgkampen uten å bli med i partiet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal