Labours gjenoppstandelse

Mens de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene i Europa er i fritt fall, opplever Corbyns Labour en entusiasme uten sidestykke.

«Hvis du vil se hvordan de fattige dør, så kom til Grenfell Tower.» I avslutningstalen på Labours landsmøte i september siterte partileder Jeremy Corbyn den nigerianske poeten og forfatteren Ben Okris dikt om brannen som tok livet av 71 beboere i London 14. juni. Blokken med sosialboliger lå i en liten fattig enklave nord i den velstående bydelen Kensington. Klemt inne mellom en motorvei og en toglinje, ble beboerne overlatt til seg selv i en brutal ulikhetspolitikk. I Storbritannia har andelen av inntektene som går til den rikeste prosenten doblet seg de siste tretti årene, fra 4 prosent til 8,5 prosent av BNP. I Brighton dvelte Corbyn ved katastrofen: «Grenfell viser et falleferdig, ødelagt system, som Labour må og vil bytte ut.»

Kensington hadde vært i hendene på de konservative siden 70-tallet, da valgkretsen overraskende gikk over til Labour i juni i fjor. Corbyns Labour, er det fristende å presisere, for den politiske linjen til Storbritannias største venstreparti er forvandlet. «Mange forlot partiet under Blair. Jeg holdt meg for nesen og ble værende», sier Emma Dent Coad, Labours nye parlamentsmedlem fra bydelen. «De har vendt tilbake og mange unge har kommet til. Andre bidro i valgkampen uten å bli med i partiet.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hvordan bruke Spinoza?

Neste sak

Erdogans nasjonalistflørt

Mer Storbritannia

Skotsk uavhengighetstrang etter brexit

Etter brexit kan EU vise seg å ha vært limet som holdt den britiske unionen sammen. I Skottland har oppslutningen om uavhengighet aldri vært så stor som nå. Det gjør det lite sannsynlig at regjeringen i London vil tillate en ny folkeavstemning.

Utrensking i Labour

Angrepene mot venstrefløyen i Labour har blitt stadig mer intens etter at «forsoningskandidaten» Keir Starmer ble valgt til partileder.

Da City of London jobbet for brexit

Siden folkeavstemningen i 2016 har brexit ofte blitt framstilt som et resultat av uheldige sammenfall. Men utmeldingen passer som hånd i hanske for en del av den britiske finanssektoren.

Teflonmonarkiet

Alt synes å gå skeis for Storbritannia for tiden, med nasjonalistiske spenninger, parlamentarisk brexit-kaos og elendig håndtering av koronakrisen. Alt bortsett fra kongehuset, som fortsatt gir britene en følelse av samhørighet.

0 kr 0