Labours gjenoppstandelse

Mens de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene i Europa er i fritt fall, opplever Corbyns Labour en entusiasme uten sidestykke.

«Hvis du vil se hvordan de fattige dør, så kom til Grenfell Tower.» I avslutningstalen på Labours landsmøte i september siterte partileder Jeremy Corbyn den nigerianske poeten og forfatteren Ben Okris dikt om brannen som tok livet av 71 beboere i London 14. juni. Blokken med sosialboliger lå i en liten fattig enklave nord i den velstående bydelen Kensington. Klemt inne mellom en motorvei og en toglinje, ble beboerne overlatt til seg selv i en brutal ulikhetspolitikk. I Storbritannia har andelen av inntektene som går til den rikeste prosenten doblet seg de siste tretti årene, fra 4 prosent til 8,5 prosent av BNP. I Brighton dvelte Corbyn ved katastrofen: «Grenfell viser et falleferdig, ødelagt system, som Labour må og vil bytte ut.»

Kensington hadde vært i hendene på de konservative siden 70-tallet, da valgkretsen overraskende gikk over til Labour i juni i fjor. Corbyns Labour, er det fristende å presisere, for den politiske linjen til Storbritannias største venstreparti er forvandlet. «Mange forlot partiet under Blair.[ref] Tony Blair var statsminister fra 1997 til 2007 og tok Labour til høyre med programmet han kalte New Labour.[/ref] Jeg holdt meg for nesen og ble værende», sier Emma Dent Coad, Labours nye parlamentsmedlem fra bydelen. «De har vendt tilbake og mange unge har kommet til. Andre bidro i valgkampen uten å bli med i partiet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Hvordan bruke Spinoza?

Neste sak

Erdogans nasjonalistflørt

Andre saker om Storbritannia

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.