Jakten på den nye oljen

«Saudiseringen» som har vært annonsert i lang tid kommer nå for fullt.

Å gå fra en rentenistøkonomi til en produksjonsøkonomi er målet for Vision 2030, utviklingsplanen til arveprinsen Mohammed bin Salman («MBS»). Saudi-Arabias oljeavhengige økonomi vakler. Fra høsten 2014 til våren 2015 sank oljeprisen fra 100 dollar fatet til under 45 dollar og den økonomiske veksten falt til 1,4 prosent i 2016, ned fra 7 prosent to år tidligere. I fjor gikk landet inn i resesjon.

Siden 2015 har myndighetene kuttet subsidier, økt transportprisene flere ganger og fra januar i år ble det innført fem prosent moms på varer og tjenester. Kongefamilien har samtidig opprettet borgerkontoer, hvor elleve millioner saudiarabere får et månedlig innskudd på mellom 80 og 240 dollar. BNP per innbygger er 21 000 dollar i året, i motsetning til 37 000 i De forente arabiske emirater og 61 000 dollar i Qatar. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kutt i kloakken

Neste sak

Europa etter overgangen

Mer Saudi-Arabia

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på opptil tjue milliarder dollar. Men det stanser ikke kongedømmets planer om å gjøre sin nest største inntektskilde enda større, på bekostning av liv, helse og historie.

Kvinnefrigjøring ovenfra

Saudi-Arabia vil trekke oppmerksomheten bort fra landets fastkjørte krig i Jemen og framstille seg som mer progressiv enn det middelalderske Iran. Men de saudiske kvinnene er ikke enige om samfunnet blir friere av arveprins Mohammed bin Salmans reformer.

Saudisk blindspor i Jemen

Saudi-Arabia møter stadig nye nederlag i Midtøsten, hvor kongedømmet anklages for å støtte jihadister både ideologisk og militært. Men verst av alt er den nådeløse krigen landet fører i Jemen.

0 kr 0