Jakten på den nye oljen

«Saudiseringen» som har vært annonsert i lang tid kommer nå for fullt.

Saudiarabiske kvinner jogger i gatene i gamle­byen i Jidda, en av de minst konservative og mest internasjonale byene i landet, 8. mars 2018. Foto: Amer HILABI, AFP / NTB SCANPIX.

Å gå fra en rentenistøkonomi til en produksjonsøkonomi er målet for Vision 2030, utviklingsplanen til arveprinsen Mohammed bin Salman («MBS»). Saudi-Arabias oljeavhengige økonomi vakler. Fra høsten 2014 til våren 2015 sank oljeprisen fra 100 dollar fatet til under 45 dollar og den økonomiske veksten falt til 1,4 prosent i 2016, ned fra 7 prosent to år tidligere. I fjor gikk landet inn i resesjon.

Siden 2015 har myndighetene kuttet subsidier, økt transportprisene flere ganger og fra januar i år ble det innført fem prosent moms på varer og tjenester. Kongefamilien har samtidig opprettet borgerkontoer, hvor elleve millioner saudiarabere får et månedlig innskudd på mellom 80 og 240 dollar. BNP per innbygger er 21 000 dollar i året, i motsetning til 37 000 i De forente arabiske emirater og 61 000 dollar i Qatar. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0