«Manglende lojalitet»

Nåde den som ikke viser nok entusiasme for arveprinsens reformer.

«Forrædere!» skrev deler av den saudiske pressen etter arrestasjonen av flere menneskerettsaktivister 18. mai. Seks av dem var kvinner som hadde protestert mot kjøreforbudet for kvinner. Begrunnelsen for arrestasjonene ligner på de autoritære regimer pleier å bruke: «angrep på rikets sikkerhet, stabilitet og enhet» og «mistenkelig kontakt med utenlandske organisasjoner». Maktoppvisningen noen få dager inn i ramadan kom samtidig med en rekke rykter om statskupp og drapsforsøk mot arveprinsen Mohammed bin Salman. Den styrket overbevisningen til kongedømmets kritikere, som ofte anklager MBS for en hul modernisering av landet.

Rapportene fra menneskerettsorganisasjonene viser at lite har skjedd på dette området. Ifølge Human Rights Watch er dødsstraff fortsatt vanlig: 48 henrettelser de første fire månedene i år og 150 i fjor. Organisasjonen bemerker også at flere tusen saudiarabere er vilkårlig fengslet uten dom. Blant dem er rundt femten journalister som ikke har vist nok entusiasme for arveprinsens annonserte reformer. Ifølge informasjonen Reportere uten grenser har klart å få tak i, har de flest blitt anklaget for «manglende lojalitet». En av dem hadde for eksempel kritisert den planlagte privatiseringen av oljeselskapet Saudi Aramco. Jakten på dissidenter synes nå å ha blitt en prioritering. I begynnelsen av mai ba Saud al-Qahtani, en kongelig rådgiver som leder et «senter for ideologisk krig», sine landsmenn om å angi på sosiale medier saudiske og utenlandske journalister som baksnakker landet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Slik fikk pappa meg inn på Harvard

Neste sak

Øst-Tyskland tømmes

Mer Saudi-Arabia

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på opptil tjue milliarder dollar. Men det stanser ikke kongedømmets planer om å gjøre sin nest største inntektskilde enda større, på bekostning av liv, helse og historie.

Kvinnefrigjøring ovenfra

Saudi-Arabia vil trekke oppmerksomheten bort fra landets fastkjørte krig i Jemen og framstille seg som mer progressiv enn det middelalderske Iran. Men de saudiske kvinnene er ikke enige om samfunnet blir friere av arveprins Mohammed bin Salmans reformer.

Saudisk blindspor i Jemen

Saudi-Arabia møter stadig nye nederlag i Midtøsten, hvor kongedømmet anklages for å støtte jihadister både ideologisk og militært. Men verst av alt er den nådeløse krigen landet fører i Jemen.

0 kr 0