Skuffelse over politireform

Etter at Viktor Janukovitsj ble styrtet i 2014, lovet de nye makthaverne å reformere Ukrainas korrupte politivesen. Men de har bare erstattet trafikkbetjentene, uten å gjøre noe med klanene på toppen av statsapparatet.

Den 31. oktober ble Oleksandr Avakov (29) arrestert i Kiev av etterforskere fra Ukrainas antikorrupsjonsbyrå (Nabu). Han var mistenkt for å være involvert i underslag av 4,3 millioner kroner i et anbud for kjøp av ryggsekker til hæren. Arrestasjonen var spesiell, fordi Oleksandr er eneste sønn til den mektige innenriksministeren Arsen Avakov. Bare minutter etter arrestasjonen ble avdelinger fra politiet og nasjonalgarden sendt ut for å hindre ransakingen av kontorene og forstyrre arbeidet til korrupsjons­etterforskerne.

Nabu ble opprettet i april 2015 etter press fra ikke-statlige organisasjoner og vestlige land, og blir ansett som den mest uavhengige politienheten i landet. Fire år etter at president Viktor Janukovitsj ble styrtet viser forsøkene på å hindre etterforskningen av Avakov tydelig at den politiske makten «fortsatt bruker ordensstyrkene for å forsvare sine interesser», sier folkevalgte Mustafa Nayyem som var en av initiativtakerne til de første demonstrasjonene i november 2013. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mexicos ubestikkelige håp

Neste sak

Når veksten stopper

Mer Ukraina

Ukrainas ruinerende bankreform

Siden 2014 har Ukraina avviklet over hundre banker for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i landet. Men oppryddingen har snarere ført til en omfordeling av rikdommen innad i landets oligarki, og ruinert mange tusen småsparere.

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne resultatene antyder at Øst-Ukraina vil forbli en frossen konflikt.

Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene var gjennomsyret av konspirasjonsteorien om jødebolsjevismen. Det hindret ikke de vesteuropeiske landene i å støtte dem.

Tvungen ukrainisering

Siden konflikten i Ukraina brøt ut i 2014 har flere lover blitt vedtatt for å svekke «aggressorens språk» i skoleverket og mediene. Nå forsvarer også den nyvalgte presidenten og mange andre russisktalende ukrainsk av patriotiske grunner.

0 kr 0