Skuffelse over politireform

Etter at Viktor Janukovitsj ble styrtet i 2014, lovet de nye makthaverne å reformere Ukrainas korrupte politivesen. Men de har bare erstattet trafikkbetjentene, uten å gjøre noe med klanene på toppen av statsapparatet.

Den 31. oktober ble Oleksandr Avakov (29) arrestert i Kiev av etterforskere fra Ukrainas antikorrupsjonsbyrå (Nabu). Han var mistenkt for å være involvert i underslag av 4,3 millioner kroner i et anbud for kjøp av ryggsekker til hæren. Arrestasjonen var spesiell, fordi Oleksandr er eneste sønn til den mektige innenriksministeren Arsen Avakov. Bare minutter etter arrestasjonen ble avdelinger fra politiet og nasjonalgarden sendt ut for å hindre ransakingen av kontorene og forstyrre arbeidet til korrupsjons­etterforskerne.

Nabu ble opprettet i april 2015 etter press fra ikke-statlige organisasjoner og vestlige land, og blir ansett som den mest uavhengige politienheten i landet. Fire år etter at president Viktor Janukovitsj ble styrtet viser forsøkene på å hindre etterforskningen av Avakov tydelig at den politiske makten «fortsatt bruker ordensstyrkene for å forsvare sine interesser», sier folkevalgte Mustafa Nayyem som var en av initiativtakerne til de første demonstrasjonene i november 2013. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mexicos ubestikkelige håp

Neste sak

Når veksten stopper

Mer Ukraina

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne

Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene

Straffe eller forføre?

Handelsblokade fra nasjonalistmilitser tvinger Ukraina til å ta et valg.Den ukrainske regjeringen står overfor et dilemma:

0 kr 0