Skuffelse over politireform

Etter at Viktor Janukovitsj ble styrtet i 2014, lovet de nye makthaverne å reformere Ukrainas korrupte politivesen. Men de har bare erstattet trafikkbetjentene, uten å gjøre noe med klanene på toppen av statsapparatet.

Ukrainske betjenter feirer Den nasjonale politidagen på Sankta Sofia-plassen i Kiev, 4. august 2016. FOTO: SERGEJ DOLZHENKO, EPA / NTB SCANPIX.

Den 31. oktober ble Oleksandr Avakov (29) arrestert i Kiev av etterforskere fra Ukrainas antikorrupsjonsbyrå (Nabu). Han var mistenkt for å være involvert i underslag av 4,3 millioner kroner i et anbud for kjøp av ryggsekker til hæren. Arrestasjonen var spesiell, fordi Oleksandr er eneste sønn til den mektige innenriksministeren Arsen Avakov. Bare minutter etter arrestasjonen ble avdelinger fra politiet og nasjonalgarden sendt ut for å hindre ransakingen av kontorene og forstyrre arbeidet til korrupsjons­etterforskerne.

Nabu ble opprettet i april 2015 etter press fra ikke-statlige organisasjoner og vestlige land, og blir ansett som den mest uavhengige politienheten i landet. Fire år etter at president Viktor Janukovitsj ble styrtet viser forsøkene på å hindre etterforskningen av Avakov tydelig at den politiske makten «fortsatt bruker ordensstyrkene for å forsvare sine interesser», sier folkevalgte Mustafa Nayyem som var en av initiativtakerne til de første demonstrasjonene i november 2013. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal