/

Investorene stemmer ikke

Italienske velgere har nok en gang fått erfare at en av de mektigste aktørene i demokratiet deres ikke bryr seg særlig om hva de vil. Og selv Tyrkias autoritære president har måttet gi etter.

I mai kastet Italias president Sergio Mattarella landet sitt brått ut i krise da han nektet å godkjenne utnevnelsen av Paolo Savona til finansminister. Savona hadde støtte fra de to partiene som skulle danne regjering, høyreradikale Lega Nord og antisystempartiet Femstjernersbevegelsen. Problemet var at han ikke var spesielt begeistret for EU. «Utnevnelsen av finansminister gir alltid en umiddelbar beskjed om trygghet eller grunn til uro for de økonomiske og finansielle aktørene», var statslederens begrunnelse. For investorene liker EU, som er skreddersydd for å gi dem høy profitt.

Da navnet Savona truet med å vekke markedenes harme, stanset Lega Nord og Femstjernersbevegelsen opp for å tenke seg om. Hvis de ikke snudde, antydet EUs budsjettkommissær Günther Oettinger, ville italienske velgere gå tilbake til urnene kloke av skade: «Konsekvensene for Italias økonomi kan bli så drastiske at det vil gi et mulig signal til velgerne om ikke å velge venstre- og høyrepopulister.» Det ble ikke nødvendig. Mindre enn en uke senere hadde regjeringskoalisjonen en ny kandidat til finansministerposten, en som tydeligvis var mer forenlig med EU. EU-skeptikeren Savona ble i stedet gitt en nokså ubetydelig post i investorenes øyne: EU-minister. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Til doms over dyrene

Neste sak

Bortenfor Bollywood

Mer Italia

Italias politiske drama i tre akter

For to år siden ble ytre høyrepartiet Lega Italias nest største parti med sin krasse kritikk av EU og de økonomiske innstrammingene Brussel påla landet. Nå har partiet gått i regjering med tidligere europeisk sentralbanksjef Mario Draghi. Hva skjedde?

En kinesisk landsby i Italia

Europas største kinesiske eksilmiljø har i liten grad blitt rammet av koronaviruset. Etter tjue år med mistro fra sine italienske medborgere, har kineserne som driver klesindustrien i Prato fått en forsinket anerkjennelse.

Slik erobret Salvini Italia

I 2013 tok Matteo Salvini over det falleferdige separatistpartiet Lega Nord. Han byttet ut hets mot Roma og søritalienerne med angrep på Brussel og innvandrerne. Det har gitt regjeringsmakt og 34 prosent av stemmene i EU-valget.

Verken høyre, venstre, eller sentrum

Valget i mars har kastet Italia ut i kaos etter at Femstjernersbevegelsen fikk over tretti prosent av stemmene. Det antipolitiske partiet vil nå bli tvunget til å ta politiske valg.

Forørkning i Italias byer

Fallende inntekter, konkurranse fra kjøpesentre og lavprisbutikker er i ferd med å ta livet av Italias småbutikker, og endre byenes sammensetning.

0 kr 0