Femstjernersbevegelsen demonstrasjon
Femstjernersbevegelsen demonstrerer 2. juni etter at Italias president Mattarella ikke ville godkjenne deres kandidat til finansminister, EU-skeptikeren Paolo Savona. Foto; Patrizia Cortellessa, Zuma / Ntb scanpix.
Italia / Tyrkia Finanspolitikk

Investorene stemmer ikke

Italienske velgere har nok en gang fått erfare at en av de mektigste aktørene i demokratiet deres ikke bryr seg særlig om hva de vil. Og selv Tyrkias autoritære president har måttet gi etter.

Posted on

I mai kastet Italias president Sergio Mattarella landet sitt brått ut i krise da han nektet å godkjenne utnevnelsen av Paolo Savona til finansminister. Savona hadde støtte fra de to partiene som skulle danne regjering, høyreradikale Lega Nord og antisystempartiet Femstjernersbevegelsen. Problemet var at han ikke var spesielt begeistret for EU. «Utnevnelsen av finansminister gir alltid en umiddelbar beskjed om trygghet eller grunn til uro for de økonomiske og finansielle aktørene», var statslederens begrunnelse. For investorene liker EU, som er skreddersydd for å gi dem høy profitt.

Da navnet Savona truet med å vekke markedenes harme, stanset Lega Nord og Femstjernersbevegelsen opp for å tenke seg om. Hvis de ikke snudde, antydet EUs budsjettkommissær Günther Oettinger, ville italienske velgere gå tilbake til urnene kloke av skade: «Konsekvensene for Italias økonomi kan bli så drastiske at det vil gi et mulig signal til velgerne om ikke å velge venstre- og høyrepopulister.» Det ble ikke nødvendig. Mindre enn en uke senere hadde regjeringskoalisjonen en ny kandidat til finansministerposten, en som tydeligvis var mer forenlig med EU. EU-skeptikeren Savona ble i stedet gitt en nokså ubetydelig post i investorenes øyne: EU-minister. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Italia

0 kr 0
Gå til Toppen